szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Oroszország mindent elkövet a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, és ezért új intézkedéseket kell hozni – jelentette be élő beszédben Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Putyin közölte, hogy ugyan az ország jövőjének szempontjából fontosnak tartja az általa javasolt alkotmánymódosításokról szóló népszavazást, ám úgy döntött, hogy az április 22-ére kiírt össznépi voksolást elhalasztják, és csak akkor tartják meg, ha azt az orvosok és szakemberek biztonságosnak tartják. „Az emberek egészsége a legfontosabb, ezért – hogy lassuljon a járvány terjedése – a jövő hetet általános munkaszünetté nyilvánítom úgy, hogy az alkalmazottak tejes fizetésüket megkapják” – közölte az államfő.

„Kérem, szakítsanak azzal a hozzáállással, hogy ez az egész nem érint engem. Ha ugyanis ezt nem teszik meg, mi is olyan helyzetbe kerülhetünk, mint amilyenben most több nyugati ország van” – mondta Putyin.

Az orosz elnök e mellett több olyan döntést is bejelentett, amellyel a járvány szociális és gazdasági hatásait hivatottak mérsékelni. Egyebek mellett emelik a kisgyermekeknek járó szociális támogatásokat, 8 ezerről 12 ezerre rubelra növelik a munkanélküliségi segély havi összegét. Felfüggesztik a csődeljárások bejelentését, adókedvezményeket kapnak a kis- és középvállalkozások.

Putyin egyben azt is közölte, hogy a jövőben meg fogják adóztatni az offshore paradicsomokba pénzt utaló orosz állampolgárok jövedelmét, és e mellett bevezeti a kamatadót is: akinek egymillió rubelnél nagyobb banki megtakarítása vagy hosszú távra szóló értékpapírja van, az a kamat 13 százalékát lesz köteles befizetni adóként. Putyin szerint ez az intézkedés az orosz állampolgárok egy százalékát érinti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!