szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nicolás Maduro elnök szerint a turistahajó támadni akart.

A venezuelai haditengerészet Naiguata nevű járőrhajója elsüllyedt, miután nemzetközi vizeken belerohant az RCGS Resolute nevű német polgári óceánjáróba – írta meg a Spiegel pénteken. Az eset Tortugánál történt, még hétfőn.

A körülményekről a Cloumbia Cruise Services hajózási társaság adott ki részletes közleményt. Ez alapján a Resolute éppen úton volt Curacao felé, miközben karbantartást végeztek a hajtóművén, ezért utasok nem, csupán 32 főnyi személyzet volt a fedélzetén. A venezuelai hajó valamivel éjfél után jelent meg, és rádión arra szólította fel az óceánjárót, hogy kövesse. A közlemény szerint a Resolute ennek nem tett azonnal eleget, viszont amíg megerősítésre várt, a venezuelai hajóról lövéseket adtak le rá. A Naiguata ezután többször úgy rohant bele a másik hajóba, hogy annak orra a venezuelai vizek felé forduljon. Csakhogy a Resolute-ot jégtáblákkal való ütközésre is felkészítették. Komolyabb baja nem esett, de a venezuelaiak járműve süllyedni kezdett. A hajótársaság szerint ezután a Resolute megvárta, hogy kell-e segítséget nyújtani, majd – egy újabb utasítást követve – elhagyta a helyszínt.

Kalózkodást és terrortámadást emlegetett az eset nyomán Nicolás Maduro venezuelai elnök, és nyomozást rendelt el. A dél-amerikai sajtót szemléző Spiegel szerint Maduro úgy fogalmazott: ha a Resolute valóban turistahajó lett volna, nem tűnt volna úgy, mintha támadni akarna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

drMáriás megörökítette, ahogy Vidnyánszky kiáll az SZFE mellett

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni