szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A filozófus szerint az orvosok vették át a papok szerepét a modern társadalmakban.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Megváltoztatja-e a koronavírus-járvány viszonyunkat a halálhoz? Erről elmélkedik Yuval Noah Harari a londoni Guardianben. Az izraeli gondolkodó szerint a halál ma már sokkal inkább orvosi-technológiai kérdés az emberiség többsége számára. Míg a múltban ez teljesen másképp volt, mert a vallások a túlvilági élet fontosságát hangsúlyozták. Ma már csak a nacionalizmus az egyetlen modern ideológia, mely kulcsszerepet tulajdonít a halálnak.

"Örökké él a nemzet emlékezetében az, aki érte áldozza életét" – mondják a nacionalisták. De mit jelent az, hogy örökké él? – teszi fel a kérdést Harari, aki Woody Allen egyik szellemes anekdotáját idézi. A jeles filmrendezőt arról kérdezték, hogy vajon számít-e arra: örökké él majd a filmkedvelők millióinak emlékezetében? "Szívesebben élek a saját lakásomban" – válaszolta Woody Allen.

A modern ember a tudományban hisz, ez pedig úgy tartja: minden probléma technikai, melyet technikai eszközökkel lehet megoldani – írja az izraeli gondolkodó. Szerinte az orvosok vették át a papok korábbi szerepét a társadalomban, de míg a papok minden vallásban a túlvilági élet fontosságát hangsúlyozták, az orvosok azon vannak, hogy minél inkább meghosszabbítsák az evilági életet. Ebben pedig nem is sikertelenek, hiszen az emberek sokkal tovább élnek és sokkal jobb állapotban, mint az elmúlt évezredekben.

Vajon megváltoztatja-e az emberek viszonyát a halálhoz a mostani világjárvány? Valószínűleg nem – állítja Yuval Noah Harari. A keresztény, a zsidó és a muzulmán egyházak mind megfogadták a tudósok tanácsát, és arra kérik a híveket: ne látogassák a templomokat. "Évszázadokon át a vallás volt az emberek védekezési mechanizmusa, de ez mostanra a tudomány lett."

Ennek következtében az izraeli gondolkodó nem hisz abban, hogy a filozófiai vagy vallási fakultások több pénzt kapnának a jövőben. Sokkal inkább az egészségügyi költségvetést kell megemelnie az államoknak. "A kormányok általában nem nagyon jók a filozofálásban. Nem is ez a dolguk hanem az, hogy jobb egészségügyi rendszereket teremtsenek. A filozofálás pedig az egyének ügye" – hangsúlyozza Yuval Noah Harrari.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Kocsis Máté a HírTV-nek beszélt arról, hogy perben áll egy internetes oldallal

Kocsis Máté a HírTV-nek beszélt arról, hogy perben áll egy internetes oldallal