szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Újabb fontos lépést tett Kína afelé, hogy felszámolja Hongkong autonómiáját.

Megszavazta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága, a jogszabály várhatóan július 1-jén lép hatályba.

A bizottság 162 tagja helyi idő szerint kedd reggel egyhangúlag fogadta el a javaslatot

Hongkongi demokráciapárti aktivisták és több külföldi kormányok is azt jelezte: a törvény gyakorlatilag felszámolná a terület autonómiáját.

Az amerikai kormány bejelentette, hogy a jogszabály miatt visszavonja a Hongkong számára biztosított különleges gazdasági és kereskedelmi előnyöket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kína átlépte a Rubicont Hongkong ügyében?

A kínai parlament csütörtökön jóváhagyta a vitatott nemzetbiztonsági törvényt. Sokan úgy vélik, a lépés azt jelenti, hogy Kína a Nagy-Britanniától 1997-ben visszakapott Hongkong esetében már nem tartja tiszteletben az egy állam, két rendszer elvet.

Nagy Gábor hvg360

Kína rátenyerel Hongkongra, és ezzel Tajvant figyelmezteti

A nemzetbiztonsági törvény megalkotásával Kína azt jelezheti a világnak, elég erős ahhoz, hogy ne tűrjön beleszólást Hongkong sorsának alakításába, és ez figyelmeztetés a renegát tartománynak tekintett Tajvan számára is.