Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valamivel több mint 2 százalékkal vezet Duda Trzaskowskival szemben, az előny matematikailag behozhatatlan.

A lengyel választási bizottság reggeli bejelentése szerint a hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda, a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt jelöltje a szavazatok 51,21 százalékát kapta, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a jobbközép Polgári Platform jelöltje 48,79 százalékát. A különbség akkora (494 000 szavazat), hogy a még hiányzó néhány jegyzőkönyv már matematikailag nem fordíthatja meg az eredményt – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Este a kikérdezéses felmérés (exit poll) alapján 50,4-49,6 volt az arány, és kockázatosnak látszott, hogy Duda máris győzelmi beszédet mondott. De neki lett igaza, a tényleges szavazatszámlálás – beleértve a több mint félmillió külföldi voksot – nem hozott fordulatot. A részvétel 68,12 százalék volt, egy picivel elmaradva az 1995-ös második fordulótól – vagyis mégsem rekord, csak majdnem.

Az Ipsos intézet adatai szerint a két héttel ezelőtti első fordulóból kiesett jelöltek támogatói döntötték el az eredményt. A függetlenként indult Szymon Holownia író, tévészemélyiség 2,7 millió támogatójának 85%-a most Trzaskowski mellé állt, és a szélsőjobboldali Krzysztof Bosak 1,3 millió szavazójának csaknem fele is – ez utóbbiak valószínűleg azért, mert a hozzájuk eszmeileg egyébként közelebb álló Dudát túlzottan központosítónak, államosítónak tartják. A baloldali és a parasztpárti jelölt korábbi híveinek egy kisebb része viszont Dudához pártolt, és rajtuk is múlt a végeredmény. A szokásos megoszlás fennmaradt: Dudát a falusi és kisvárosi, kevéssé iskolázott, idősebb szavazók támogatták, Trzaskowskit a képzettebb, fiatalabb városiak.

Andrzej Duda megbékélést hirdetett, és bocsánatot kért, ha megbántott valakit a kampányban, de ezt rögtön kioltotta a következtő mondat, amely szerint semmit sem bánt meg abból, amit a gyűléseken mondott. Márpedig nagyon durva dolgokat mondott. Ellenfelét az elmúlt hetekben ő és támogatói gyakran nevezték nemzetellenesnek, istentagadónak, perverznek. Trzaskowski nem is fogadta el a meghívást egy nagy nyilvános kézfogásra. Az ellenzéki oldalon máris megkezdődött a bűnbakkeresés – például hogy az említett kiesett jelöltek nem elég lelkesen szólították fel híveiket Trzaskowski támogatására, ami igaz –, és a gondolkodás a 2023-as parlamenti választásokhoz szükséges ellenzéki összefogásról. A Polgári Platformban súlyos belviszály várható.

A győztesek természetesen politikájuk folytatására készülnek. Nem elsősorban az elnök politikájáról van szó, hiszen a törvényeket nem ő hozza, ő csak vétózhat, hanem a kormánypártéról, amely nem fog ilyen vétókba ütközni. A múlt héten Jaroslaw Kaczynski pártelnök, most pedig Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és legfőbb ügyész fejtette ki, hogy tovább kell vinni az igazságszolgáltatás „reformját”, ami valójában a függetlenség felszámolását jelenti. Továbbá lengyel magántőkések kezébe kell adni a német, amerikai, svájci tulajdonban lévő írott médiát és televíziót, mert ezek – bár újságíróik, szerkesztőik természetesen lengyelek – kormányt bíráló cikkeikkel, műsoraikkal a kormánypolitikusok szerint idegen beavatkozást jelentenek a lengyel belügyekbe. Megengedhetetlen, mondta Ziobro, hogy egyes médiumok az ellenzéki jelölt stábjának részeként viselkedtek. Arról nem szólt, hogy Dudát nem csak a magántulajdonú média egy másik része segítette nem kevésbé vehemensen, hanem a közpénzből fenntartott, elvben közszolgálati televízió és rádió is, amely kísérletet sem tett a pártatlanság látszatának fenntartására.

Egyelőre nincs hír arról, hogy lesznek-e állampolgári panaszok vagy helyi újraszámolási kérelmek. Ha igen, akkor szerephez jut a Legfelső Bíróságnak az az új kamarája, amelynek minden bíráját Duda nevezte ki, és amelynek alkotmányosságát sokan vitatják, sőt az EU Bírósága is vizsgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!