szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Charlottesville központjából szombaton elvitték a konföderációs katona emlékművét. Az akció jelentőségét az adja, hogy a Virginia államban lévő városban három évvel ezelőtt szélsőjobboldali erők tüntettek, s az összetűzésekben egy ember életét vesztette.

Az 1861-1865-ös amerikai polgárháborúban vesztes déli hadseregnek emléket állító szobrot és a mellette lévő ágyút az összegyűlt tömeg éljenzése közepette vették le talapzatáról. A három évvel ezelőtti szélsőjobboldali megmozdulást azért szervezték, mert felmerült a déliek főparancsnokának, Robert E Lee tábornoknak állított emlékmű eltávolításának az ötlete. 

Az utóbbi hónapokban ugyanakkor megerősödtek azok az erők, amelyek szerint az USA-nak szakítania kellene a rabszolgaság és az intézményesített rasszizmus korszakának az idealizálásával, és ennek részeként az ország számos városában távolítottak el szobrokat és emlékműveket. A tüntetésekkel és zavargásokkal tarkított mozgalom azt követően kapott lendületet, hogy a rendőri túlkapások miatt életét vesztette egy fekete férfi, George Floyd.

Donald Trump amerikai elnök nem támogatja a konföderációnak emléket állító szobrok eltávolítását, és közölte, fel sem merült benne, hogy megváltoztassák azoknak a katonai támaszpontoknak a nevét, amelyek a déli hadsereg tábornokainak a nevét viselik.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: magyar tudósok rájöttek, miért fertőz annyira a koronavírus

Ez történt: magyar tudósok rájöttek, miért fertőz annyira a koronavírus

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

Úgy ünnepelte Orbán a pálinkázást, mintha nem is lenne járvány

Úgy ünnepelte Orbán a pálinkázást, mintha nem is lenne járvány