szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közleményt adott ki a berlini Charité Egyetemi Kórház az intenzív osztályukon ápolt orosz ellenzéki politikusról.

Továbbra is mesterséges kómában tartják Alekszej Navalnijt a berlini Charité Egyetemi Kórházban. Az intézmény azt közölte, hogy az orosz ellenzéki politikus állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Navalnijt szombaton szállították át az intézménybe egy omszki kórházból, ahová azután került, hogy csütörtökön rosszul lett egy belföldi repülőjáraton. Munkatársai már akkor arról beszéltek, hogy mérgezés áldozata lehetett – a tomszki repülőtéren tettek mérget a teájába –, orosz orvosai azonban ezt cáfolták.

A Charité közleménye szerint Navalnijt az érkezése után egy orvoscsoport vizsgálta ki, s az eredmények arra utalnak, hogy egy, a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó anyaggal mérgezték meg. Hogy pontosan milyen összetételű szerrel, azt még nem tudják, de már kutatják.

A diagnózis szerint Navalnijnak kezelésként atropint adtak. Az orvosok úgy látják, még nem zárható ki, hogy a szervezetében – különös tekintettel az idegrendszerére – a mérgezés hosszú távú következményekkel jár majd.

Hétfőn a német szövetségi kormány szóvivője azt közölte, hogy az orosz politikus rendőri védelemre szorul, mert valószínűleg mérgezéses támadás áldozata lett hazájában. A német külügyminiszter, Heiko Maas ugyanakkor a kormányszóvivői kijelentésnél visszafogottabban nyilatkozott. Német hírportálok beszámolói szerint hétfői kijevi látogatásán tartott tájékoztatóján arról beszélt, hogy meg kell várni az ügy pontos megítéléséhez szükséges adatokat, így az orvosi és az esetleges kriminológiai vizsgálatok eredményét is.

(Nyitóképünkön: Alekszej Navalnij 2018-ban.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
. Némethné Pál Katalin Világ

Egyre több a kérdőjel Navalnij állítólagos mérgezése körül

Még minden nem tudni, mitől került életveszélyes állapotba a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij. Az egyik omszki kórházban fekvő politikus panaszait állítólag a vércukor-szint vészes lecsökkenése okozta, ám Navalnij szövetségesei kételkednek. Már csak azért is, mert nem találkozhattak a szibériai városba érkezett német orvosokkal.

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Ambrus Attila sohasem jár bankba, rossz az aurája

Ambrus Attila sohasem jár bankba, rossz az aurája

Nem dobta el a kést, agyonlőttek egy fekete férfit a rendőrök Philadelphiában

Nem dobta el a kést, agyonlőttek egy fekete férfit a rendőrök Philadelphiában