szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csak 2019-ben ötven embert lincseltek meg az országban.

Halálra égett egy ember Banglades északi részén, akit azért gyújtott fel a feldühödött tömeg, mert állítólag megsértette az iszlám szent könyveit egy mecsetben - közölte pénteken a rendőrség.

A fővárostól, Dakkától több mint 300 kilométerre fekvő észak-bangladesi Burimari nevű településen két férfi azt mondta a helyi mecset imámjának, hogy iszlamista harcosok illegális fegyvereket rejthettek el az épületben - közölte egy rendőr.

A két férfi elkezdte keresni a fegyvereket egy polcon, amelyen a Koránt és a hadíszt, a részben Mohamed próféta kinyilatkoztatásait tartalmazó gyűjteményt tartották. Az imám ezt tiszteletlennek tartotta a szent könyvekre nézve.

A két férfit helyi lakosok bezárták egy szobába. Ezt követően feldühödött muszlimok százai siettek a helyszínre, akik elvitték az egyik férfit egy közeli területre, ahol összeverték és felgyújtották őt - mondta a rendőr. A férfi elszenesedett holttestére a rendőrség később rátalált - közölte egy helyi kormánytisztviselő. A tömeg az "Allahu akbar"-t (Isten hatalmas, arabul) skandálta, miközben a férfit felgyújtották - tette hozzá. Az erről készült felvétel futótűzként terjedt el a közösségi médiában.

A szóbeszédek és babonák gyakran vezettek erőszakos incidensekhez korábban Bangladesben. Az Áin o Szális Kéndra nevű helyi civil szervezet szerint több mint 50 embert öltek meg lincselések során 2019-ben az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból