szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A zárlat előtt álló országban eddig több mint 22 ezren haltak meg a koronavírus-járványban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ötszáz halálesetről és 14 432 új fertőzöttről számolt be Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kedden. Az országban a járványnak eddig 22 475-en estek áldozatául és összesen 1 351 510-en fertőzöttek meg.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter arról számolt be a ZDF-nek, hogy a nyár végéig beoltanák a 80 milliós ország lakosságának a 60 százalékát. Ezzel megcélozzák az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott arányszámot, ami szerint a járvány leküzdéséhez 60-70 százalékos átoltottság szükséges. A Pfizer/Biontech oltóanyagának az engedélyeztetése várhatóan december 29-én fog megszületni az Európai Gyógyszerügynökségnél, ezután indulhatnak az oltások. Spahn azt is elmondta, hogy 2021 első negyedévében Németország 12-13 millió oltóanyag-dózissal számolhat.

Szerdától Németországban a koronavírus-járvány gyorsulása miatt ismét bevezetik a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlatot. Az új korlátozások december 16-án lépnek életbe, és legkorábban január 10-én vonják vissza őket.

Csak az alapvető létszükségleti cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva, és felfüggesztik a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokat is, így bezárnak például a fodrászatok. A napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszerét ügyeleti üzemmódra állítják át, a munkaadókat felkérik, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse