szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amnesztiával és rehabilitáció ígéretével vették rá elrablóikat az együttműködésre. Az elnök elrendelte a hadsereg és a hírszerzés mozgósítását is.

Szabadon engedték a nigériai Zamfara államban múlt héten elrabolt 279 diáklányt – írja a Reuters. A kezdeti hírek legkevesebb 317 gyerek elrablásáról szóltak, ám mint kiderült, sokuknak sikerült elbújnia a támadás idején.

Az állam vezetése azt közölte, hogy nem fizettek váltságdíjat, az emberrablókat amnesztia ígéretével, valamint egy rehabilitációs programba való bevonással vették rá az együttműködésre. A közlemény alapján nincstelen pásztorokról van szó, akiket ilyen módon most letelepítenek. Muhammadu Buhari nigériai elnök ugyanakkor közleményében az elszámoltatásukat sürgette.

Az elrabolt lányok közül többen is nyilatkoztak a hírügynökségnek. Arról meséltek, hogy az erőltetett erdei menettől sebekkel lett tele a lábuk, megállni, vagy lassítani azonban nem engedték őket. Veréssel és az agyonlövésükkel való fenyegetéssel kényszerítették őket arra, hogy tovább menjenek.

Buhari elnök az MTI szerint üdvözölte a diáklányok kiszabadulását, és megfogadta, hogy a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy elejét vegyék az ilyen eseteknek. Alig több mint három hónap alatt ez volt a harmadik gyerekrablás Nigéria északnyugati részén.

Babagana Monguno, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy Buhari betiltotta a helyben folytatott bányászati tevékenységet, és elrendelte a hadsereg és hírszerzési erők nagyszabású telepítését a régióba a rend helyreállítása érdekében. Az elnök továbbá kedden repüléstilalmi zónát rendelt el Zamfara államban.

A zamfarai hatóságok és az állam területén aktív fegyveres csoportok közt már egy éve folynak a fegyverletételt célzó tárgyalások.

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

A fiúkat még múlt héten ejtették fogságba. A több száz iskolás lányt péntek hajnalban rabolták el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít