szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC azt járta körül, miért hal meg sok kisgyerek Brazíliában a Covid–19 miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egyre több szó esik Magyarországon is a koronavírus okozta sokszervi gyulladásról, amely elsősorban a gyerekeket érinti. Szabó László, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet gyermekgyógyász professzora a minap arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta ötven gyerek feküdt náluk emiatt, akiknek több mint fele intenzív osztályra is került. Orbán Viktor miniszterelnök azt is elárulta, jelenleg 27 tizennégy évesnél fiatalabb gyerek van kórházban, közülük ketten lélegeztetőgépen.

Itthon kisgyerek még nem vesztette életét a koronavírus-fertőzéssel összefüggő szövődmények miatt (egy 8 hónapos kisgyerek szerepel a listán, de ő a Meningococcus okozta vérmérgezés miatt halt meg), máshol azonban a kicsik között is számos áldozata van a járványnak. A BBC azt írja, Brazíliában azonban már 1300 csecsemő életét követelte a járvány. A hírportál egy család tragikus történetén keresztül mutatta be a helyzetet.

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Hegyi Péter a világon elsőként létesített transzlációs medicina központot, Pécsen. Azon dolgozik, hogy a kutatási eredmények minél gyorsabban visszajussanak a betegellátásba. Erre soha nem volt még olyan égető szükség, mint most, koronavírus-járvány idején.

Jessika és Israel Ricarte kisfia, Lucas két év próbálkozás után jött a világra. A kisfiú mindig is jó evő volt, tavaly májusban azonban azt vették észre a szülei, hogy romlik az étvágya, fáradékony, és kissé nehezen veszi a levegőt. Amikor a gyerek belázasodott, édesanyja kórházba vitte, és kérte, hogy vegyenek mintát tőle koronavírusteszthez. Az orvos, aki megvizsgálta, megmérte a kicsi véroxigénszintjét, ami 86 százalékos volt, majd közölte, hogy nincs szükség a laborvizsgálatra, a gyereknek valószínűleg csak a torka fáj. Antibiotikumot írt fel, és hazaküldte a családot.

A tíznapos gyógyszerkúra során néhány tünet enyhült, de Lucas továbbra is nagyon fáradékony volt. Jessika a családtagjaitól – köztük a nővérként dolgozó anyósától – kért tanácsot, mert gyanús volt neki a kisfiú állapota, de mindenki azt mondta, túloz és paranoiás. „De én tudtam, hogy a fiam nem önmaga, hogy a légzése nem normális.”

A gyerek állapotában a következő hetekben sem állt be jelentős változás, végül június 3-án a többször hányt, ezért a szülők ismét elvitték a helyi kórházba. Ez alkalommal már elvégezték a koronavírustesztet, ami pozitív eredményt hozott, ami után Lucast átvitték egy jobban felszerelt intézmény gyerekosztályára, kétórányira a család otthonától. Az ottani orvosok megállapították, hogy sokszervi gyulladása (MIS) van, amit a szervezetnek a vírus megjelenésére adott extrém immunválasza vált ki.

A BBC cikke szerint a szindróma a fertőződés után még hat héttel is jelentkezhet. Ugyan ritka, de a koronavírus-járvány kezdete óta azonban mind többször találkoznak vele a szakemberek.

Lucast intubálták és lélegeztetőgépre, intenzív osztályra került. Egyszer leállt a szíve, de sikerült újraéleszteni. Egy idő után javulni kezdett az állapota, visszanyerte az eszméletét, de kiderült, hogy időközben sztrókot kapott. Az orvosai ennek ellenére is bizakodtak a felépülésében, ám 33 nappal azután, hogy felvették a kórházba, hirtelen összeomlott a szívműködése és a légzése, és meghalt.

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

A krónikus betegséggel küzdő gyerekek esetében a szülő jogosult otthon tartani a gyermekét, de a pedagógus szakszervezet szerint ez a lehetőség alapos indokkal minden gyereknél kérvényezhető.

Jessika úgy érzi, azért vesztette el a kisfiát, mert túl későn kezdték meg az ellátását, akkor, amikor már súlyos volt az állapota. Elmondása szerint Lucas tüdejének 70 százalékát érintette a gyulladás, a szíve 40 százalékkal megnagyobbodott. A gyereket kezelő orvos, Manuela Monte egyetért az édesanyával: úgy véli, hogy a MIS-t nem lehet megelőzni, de a kezelésének eredménye nagyban függ a diagnózis időpontjától.

A BBC-nek nyilatkozó járványügyi szakértő, a São Pauló-i Egyetemen dolgozó Fatima Marinho arra hívta fel a figyelmet: félreértés az, hogy a gyerekekre nem veszélyes a koronavírus okozta betegség. Brazíliában a hivatalos adatok szerint 2020 februárja és 2021 márciusának közepe között a Covid–19 legalább 852 kilenc év alatti gyerek – közöttük 518 csecsemő – halálát okozta. Marinho viszont úgy becsüli, hogy legalább kétszer ennyi gyermekáldozata van a járványnak.

Marinho szerint a gyerekeknél egyrészt azért késik gyakran a diagnózis, mert az országban nem végeznek elég tesztet, másrészt pedig, mert a fertőzés tüneteit könnyű összetéveszteni más betegségekével. A kicsiknél ugyanis nem mindig alakulnak ki azok a típusos tünetek, amelyek megléte a felnőtteknél a Covid–19-cet jelzi.

Brazíliában rendkívül rossz a járványügyi helyzet, az egészségügyi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 360 ezret. A kórházak régóta nem tudnak lépést tartani: folyamatosan emelkedik a betegek száma – egyre többeket fertőz meg az először Észak-Brazíliában, Manaus környékén kimutatott P.1 elnevezésű vírusvariáns – miközben csökken az orvosioxigén-tartalék, és sok intézményben már az alapvető gyógyszerekből is hiány van. Jair Bolsonaro elnök mindennek ellenére továbbra is a lezárások ellen van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!