szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csökkent a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és az aktív fertőzöttek száma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ismertette a legfrissebb járványügyi számokat Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth rádióban. A minszterelnök tájékoztatása szerint

241 újabb koronavírusos beteg hunyt el, így a járványnak már 24 762 áldozata van Magyarországon.

Kórházban 9459 covidos pácienst ápolnak, a számuk az előző adatközléshez képest 389-cel csökkent. Közülük 1117-en vannak lélegeztetőgépen, 39-cel kevesebben, mint szerdán.

Arról is beszámolt, hogy

kórházban jelenleg 27-en vannak a 14 év alatti korosztályból, lélegeztetőgépen pedig ketten.

A járványügyi tájékoztató honlapra fél kilenc előtt felkerült a többi szokásos adat is. Ezek szerint az elmúlt napon 5216 emberszervezetében mutatták ki a kórokozót, így a járvány kezdete óta összesen 742 198-an fertőződtek meg.

Gyógyultnak eddig 445 920 embert nyilvánítottak – az előző napon 5422-t –, az ismert aktív fertőzöttek így 271 516-an vannak. A számuk második napja csökken, most 447-tel lettek kevesebben.

Csütörtökön 32 023 levett mintát vizsgáltak meg, amelyeknek 16,28 százaléka bizonyult pozitívnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, akkor lehet valós képe a járvány terjedéséről, ha a minták pozitivitási aránya nem haladja meg az 5 százalékot.

A legalább egyszer beoltottak száma csütörtökön 54 598-cal, 3 145 592-re emelkedett. A második dózist 1 349 314 embernek adták már be (+23 727).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!