szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csalókat foglalkoztató cég ellen pert fontolgatnak az érintettek.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Egy gyógyszercég több alkalmazottját letartóztatták Indonéziában azzal a gyanúval, hogy megtisztították és újra értékesítették a koronavírusteszthez használt mintavételi készleteket – írja a BBC.

A rendőrség szerint a készletek újrafelhasználása tavaly december óta zajlik Indonézia negyedik legnagyobb, egyben Szumátra legnépesebb városának, Medannak az egyik repülőterén, a Kualanamun. A hatóság becslése szerint akár 9 ezer utas orrából is ilyen újracsomagolt pálcikával vettek mintát akkor, amikor az utazáshoz szükséges szűrést végezték. Erre a repülőtéren is van mód. A szolgáltatáshoz állami tulajdonban lévő Kimia Farma biztosította a mintavételi készleteket.

A csalásra azután derült fény, hogy utasok arra panaszkodtak: fals pozitív eredményt mutatott a gyorsteszt. A rendőrség a múlt héten fedett nyomozót küldött a helyszínre, akitől szintén mintát vettek, amelyikben ugyancsak kimutatták a kórokozó jelenlétét. A kollégái ezután csaptak le a mintavételi pontra, ahol rátaláltak az egyszer már használt mintavevő pálcikákra.

A helyi sajtó szerint a csalásból származó profit 1,8 milliárd rúpia, nagyjából 37,4 millió forint, amit az egyik gyanúsított házának építésére fordíthattak.

A dzsakartai központú Kimia Farma elbocsátotta az öt érintett alkalmazottat, és szigorúbb belső ellenőrzést ígért az eset nyomán. Nem biztos azonban, hogy megússzák ennyivel: a héten két, az elmúlt hónapokban a Kualanamun gyakran megforduló, ügyvédként dolgozó utas azt tervezi, hogy pert indít a történtek miatt, a többi érintett nevében is. Fejenként 1 milliárd rúpia kártérítést remélnek.

Indonézia egyike a koronavírus-járvány által leginkább érintett ázsiai országoknak: mostanáig 1,7 millió igazolt fertőzöttet regisztráltak, és 46 ezer halálesetet jelentettek.

(Nyitóképünk egy dzsakartai buszállomáson készült 2021 januárjában.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!