Tetszett a cikk?

Tizenöt év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélték helyi idő szerint pénteken az Egyesült Államokban az amerikai hadsereg "zöldsapkás" különleges alakulatának egy volt tagját, mert Oroszországnak kémkedett - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az elítélt, a 46 éves Peter Debbins novemberben beismerő vallomást tett; e szerint éveken át katonai titkokat adott át Oroszországnak. Debbins orosz anyától született Minnesota államban. Beszervezése 1996-ban történt, még azelőtt, hogy belépett volna az amerikai hadseregbe. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint kapott egy fedőnevet, és aláírt egy iratot, amely szerint "Oroszországot fogja szolgálni".

©

Állítólag az orosz titkosszolgálat unszolására jelentkezett a zöldsapkás különleges alakulatba, ahol századosi rangig jutott és Németországban és Azerbajdzsánban is állomásozott. A vád szerint a leszerelése után még hosszú évekig, egészen 2011-ig rendszeresen küldött jelentéseket az orosz szolgálatoknak.

Debbins megsértette a katonai esküjét, elárulta a különleges alakulatát, és veszélyeztette országunk biztonságát - sorolta John Demers, az amerikai igazságügyi miniszter nemzetbiztonsági ügyekért felelős helyettese. Ez az eset is jelzi, hogy az orosz titkosszolgálat milyen fenyegetést jelent a katonáinkra - fűzte hozzá. Jelenleg igen feszült a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!