szerző:
hvg.hu/MTI

Vita folyik a magyar kormány és az Európai Beruházási Bank (EIB) között a hármas metró felújításáról – mondta a Világgazdaságnak Baranyai László, az EU finanszírozó bankjának alelnöke.

Vita folyik az EIB és Budapest között a hármas metró felújításával kapcsolatban – közölte Baranyai László, az EU bankjának alelnöke a VG interjújában.

Született egy döntés a magyar kormány részéről a garanciavállalásról, és arról is, hogy a felújítást a gördülőállomány rekonstrukciójával bonyolítják le – idézte fel. 

"Ebben vita van a bank és Budapest között: a mi szakértőink szerint célszerűbb lenne új eszközöket beszerezni. A döntés azonban nem a mi kezünkben van, illetve csak annyiban a mi kompetenciánk, hogy meghatározzuk: a magyar kormány által megszabott feltételek szerint részt kívánunk-e venni a finanszírozásban" – tette hozzá.

©

Korábban a francia Alstom is azt javasolta, hogy új kocsikat szerezzenek be a 3-as metróra, a gyártó részben emiatt nem is ad be ajánlatot a felújításra kiírt tenderen, mert a felújítás szerintük mindössze 20 évre garantálná a régi járművek további működését.

Az Alstomnál a Népszabadság korábbi beszámolója szerint úgy gondolják, hogy az új kocsik biztonságosabb, kényelmesebb és költséghatékonyabb módon szállítanák az utasokat legalább 30 évig. Ez a megoldás az Alstom számításai szerint éves költségszinten mintegy 15 százalékkal kevesebbe kerülne az üzemeltető BKV számára – tette hozzá akkor a lap.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!