szerző:
hvg.hu

Inkább egy másik napon vásárolnak be az emberek, mint hogy kisboltokba menjenek - derül ki az Ipsos kutatásából. Az a kormányzati elvárás sem jött be, hogy az emberek majd többet járnak kirándulni, étterembe vagy szállodába a vasárnapi bolzár miatt.

Kétszer is megkérdezte az emberek véleményét az Ipsos a vasárnapi zárvatartásról: egyszer tavasszal és egyszer ősszel.

A törvény bevezetése után fél évvel sem szerették meg az emberek a vasárnapi zárvatartást: ahogy tavasszal, úgy ősszel is úgy nyilatkozott a megkérdezettek több mint kétharmada, hogy inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet vele.

Jelenleg a lakosság többsége az esetleges vasárnapi bevásárlásait inkább valamelyik másik napon végzi, és csupán egynegyedük választ kisebb boltokat (18%) vagy piacot megoldásként (6%). Azt, hogy a nagyobb üzletláncoknak mely boltja van épp nyitva, csak a lakosság 13 százaléka követi nyomon.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy mivel töltik az embrek a vasárnapjaikat, ha nem vásárlással. A kormányzati kommunikáció ugyanis arról szólt, hogy a boltzárral a turizmus és vendéglátás is jól jár. Hát úgy tűnik, ez nem jött be. Bár március óta többen állították, hogy évente legalább egyszer múzeumba, koncertre, színházba látogatnak (42%), elutaznak pihenés céljából (49%), fürdőbe, wellness szállodába mennek (37%) vagy kirándulnak a szabadban (63%). Ez a javulás az Ispsos szerint valószínűleg inkább az elmúlt nyári időszak szezonális hatásának, mint a vasárnapi zárva tartásnak tudható be.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!