szerző:
hvg.hu

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Renato Bialetti, aki az egész világon elterjesztette a kotyogós kávéfőzőt.

A mokka kávéfőzők atyjának hívták a szerdán éjjel elhunyt Renato Bialettit, a híres olasz Bialetti gyár egykori vezetőjét. Az idehaza kotyogós kávéfőzőként ismert, és lényegében mindenütt lekoppintott, jellegzetes oktogon formájú kávéfőzőt, a Moka Expresst ugyan nem ő, hanem édesapja, Alfonso Bialetti fejlesztette ki 1933-ban, de a világ minden táján akkor vált ismertté, amikor Renato Bialetti 1946-ban átvette a gyár vezetését, és elkezdte exportálni a háztartási eszközt.

©

Az olasz Corriere.it felidézi, hogy a kávéfőzők elsöprő sikeréhez hozzájárult az akkor újszerű reklámkampány, egy animációs filmecske, amelyben egy Renato Bialetti által ihletett nagybajszú emberke látható. Ez a figura szerepel azóta is az összes Bialetti-terméken. A Bialetti Moka Express volt az a gép, amely a kávéfőzést a háztartásokba vitte.

A kotyogós kávéfőző jellegzetes szimbólum lett az egész világon, még a New York-i Momában is kiállították.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!