szerző:
HVG

Gyakran feleségeiket használják afféle strómanként a politikusok, ha szorongatják őket az üzleti érdekeltségeik miatt. Ritka, hogy valaki e körben saját jogán lesz üzletasszony – írja az e heti HVG.

Több olyan politikusfeleség is akad, irigylésre méltó üzleti karriert tud felmutatni. A dolog szépséghibája, hogy kevesen vannak, akik ezt önerőből érték el, s már társuk politikai pályájának felívelése előtt bizonyították volna, megállják a helyüket az üzleti világban.

A politikusfeleségek jellemzően úgy válnak – legalábbis papíron – üzletasszonyokká, hogy férjük átadja nekik a tulajdonában lévő vállalkozást. Vagy már eleve az asszony nevén indul a biznisz. Mindez gyakran azért, hogy ne kelljen választania a férjnek az állami poszt és gazdasági érdekeltségek vezetése között. Az ily módon családban maradt cégből származó jövedelem ráadásul könnyen elrejthető a kíváncsi szemek elől. Bár a házastársaknak is kötelező vagyonnyilatkozatot tenniük, az nem nyilvános.

Amennyire alulreprezentáltak a Fidesz-frakcióban a nők, olyannyira sokan vannak a politikusfeleségek például az új földbirtokosok között. Csábító, hogy a mezőgazdasági termeléshez különböző támogatások igényelhetők. A földvagyon megosztásával pedig könnyen kijátszhatók az állami földek megszerzésével kapcsolatos, birtokméretre vonatkozó felső korlátok.

Közös vonás a politikusfeleség üzletasszonyokban, hogy nagy ívben kerülik a nyilvánosságot. E tekintetben bátran felvehetnék a versenyt Colombo felügyelő csupán hírből ismert nejével. Az viszont az üzleti partnereknek is szemet szúr, ha az irányított-tulajdonolt cég nevében soha nem az asszony tárgyal.

Nevek és további részletek a csütörtöki HVG-ben.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!