szerző:
hvg.hu

Egy MSZP-s képviselő kezdeményezésére az ügyészség azt vizsgálja, hogy volt-e közbeszerzés az MNB-alapítványok pénzeinek osztogatásánál.

A Fővárosi Főügyészség kedden törvényességi ellenőrzési eljárást kezdett a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványával szemben, amiért a közpénzből létrehozott szervezetek nem írtak ki közbeszerzéseket a megrendeléseikre – írja az Index.

Az ügyészségen Tóth Bertalan MSZP-s képviselő kezdeményezte a vizsgálatot még április 27-én, Ibolya Tibor fővárosi főügyész pedig kedden tájékoztatta a képviselőt arról, hogy elrendelte a vizsgálatot, és le fogják folytatni az eljárást. 

Korábban a Fővárosi Főügyészség elutasította az Együtt feljelentését hűtlen és hanyag kezelés miatt az MNB alapítványai ellen.

Mint ismert, a jegybank 260 milliárdjából létrehozott hat alapítványt, amelyekkel kapcsolatban a kormány először azzal érvelt, hogy nem közpénzt kezelnek, ám ezt végül előbb a Kúria, majd az Alkotmánybíróság is megcáfolta. Ebből az következik, hogy közbeszerzést kellett volna kiírni az értékhatár feletti költésre.

A jelenleg hatályos közbeszerzési törvény szerint a szolgáltatások és áruk beszerzése esetén 8 millió, építési munkák esetén pedig 15 millió forint felett kötelező közbeszerzést kiírni. Ilyenből bőven volt az MNB-alapítványoknál.

Az alapítványok támogatási szerződéseit április végén tették közzé, erről itt olvashat részletesen!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!