szerző:
hvg.hu

Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága az atombombaként emlegetett 7. cikkelynél is húsbavágóbb szankciót vár el.

Az Európai Parlament felcsúti kisvasutat is meglátogató szakbizottsága is támogatja azt a parlamenti állásfoglalást, hogy indítsák el Magyarország ellen az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást – írja a Népszava. A lap birtokába került a szakbizottságnak a jogállamiság magyarországi helyzete ügyében folyó vizsgálatához készült jelentéstervezete, amelyben az áll: az uniós támogatásokat az eredeti rendeltetésüktől eltérően, az EU alapértékeit veszélyeztető módon használta fel a magyar kormány, és ezt szankcionálni kell. A parlamenti bizottság jelentéstevőve az a néppárti Ingeborg Gräßle, aki korábban a felcsúti kisvasút ügyében is vizsgálódott.

„A Költségvetési Ellenőrző Bizottság felhívja az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy állásfoglalásra irányuló indítványába foglalja bele a következő javaslatokat: mivel a korrupció jelenlegi szintje, valamint az államháztartás átláthatóságának és elszámoltathatóságának hiánya az EU-ról szóló szerződés 2. cikkében említett értékek megsértését jelentheti, ezért indokolja a 7. cikk szerinti eljárás megindítását; felhívja a Bizottságot, hogy amennyiben a tagállamok nem hajlandóak az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásra, az uniós pénzeszközök felhasználását fel kell függeszteni”.

A felfüggesztés egyébként nem példa nélkül álló dolog, korábban több közép-kelet-európai országgal szemben alkalmazta ezt Brüsszel. Magyarország esetében pedig egyes operatív programoknál függesztették fel vagy állították le a kifizetéseket, ha szisztematikus problémát láttak a pályáztatásnál.

Az Európai Ügyészség esetében több tagország tiltakozása után visszakozott a Tanács, ezért a később felállítandó, az uniós pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket nyomozati jogkörrel vizsgáló szervezetbe önkéntes alapon kell csak belépniük a tagországoknak.

(via Népszava)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!