szerző:
MTI/hvg.hu

Sikerült felvázolni, hogy is fog kinézni a kilépés utáni átmeneti időszak.

Újabb mérföldkőhöz érkeztek a tárgyalások az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről: megszületett a kilépés és az átmeneti időszak feltételeit tartalmazó jogi tervezet – jelentette be Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója David Davis brit Brexit-ügyi miniszterrel folytatott brüsszeli tárgyalását követően.

A hétvégi egyeztetés után kidolgozott új javaslatcsomag többek között lehetővé tenné, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok 2019. márciusától (vagyis a kilépés dátumától) az átmeneti időszak végéig ugyanolyan jogokat élveznek, mint azok, akik a kilépés előtt érkeztek. A brit kormány korábban speciális státuszt akart biztosítani ezeknek az embereknek.

Mindez ellentmondott volna annak az alapelvnek, hogy az átmeneti időszakban – vagyis 2020 december 31-ig az Egyesült Királyság tiszteletben tartja valamennyi uniós jogszabályt, beleértve azokat is, amelyeket kilépése után fogadnak el a huszonhetek. Ennek megfelelően része marad az ország ebben az időszakban a vámuniónak és az egységes piacnak is – ennek egyik alapjoga a személyek szabad munkavállalása.

A Bloomberg azt írja: azt a brit kormány kérte, hogy az átmenetet foglalják írásba, ugyanakkor ez a megállapodás sem jogi szöveg, ahogy a decemberi a kilépés feltételeiről szóló egyezség sem volt az.

Egy dologban még mindig nem sikerült megegyezni: abban, hogyan sikerül fizikai határ nélkül tartani az ír-északír határt, amely a Brexit miatt az EU külső határává válik.

A szöveg viszont magában foglalja majd azt a London által korábban élesen elutasított rendelkezést, amelynek értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten. A brit kormányfő március elején még azt közölte: soha nem fogadják el a javaslatot, mely külön szabályozási rendszer alá helyezné Észak-Írországot.

A megállapodást a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson hagyhatják jóvá a tagországok állam- és kormányfői.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!