szerző:
hvg.hu

Donald Trump felfelé repíti a nyersanyag árát.

Száz dollár fölé emelkedhet jövőre az olaj ára – kongatta meg a vészharangot a Bank of America. A Bloomberg tudósítása szerint a bank elemzői a következő 18 hónapban a globális túlkínálat csökkenését várják, ez emelheti a 2014-es csúcs óta meredeken zuhanó nyersanyag árát.

A Brent típusú olaj ára csütörtökön hároméves csúcson, 77 dollár körül mozgott, és a bank szerint a jövő év második felére érheti el a 90 dollárt. Az árat a legnagyobb olajtermelő országokat tömörítő kartell, az OPEC kitermelést visszafogó kvótáinak fenntartása és Donald Trump Iránt érintő intézkedései is hajtják felfelé.

A Bank of America Meryll Lynch az első bank, amelynek elemzői már százdolláros olajárról beszélnek – emeli ki a Bloomberg. A többiek jóslatai visszafogottabb drágulásról szólnak: a Goldman Sachs csoport a következő hónapokban 82,5 dolláros vagy ennél valamivel magasabb árat prognosztizál, jövőre azonban áresést.

(Bloomberg)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!