szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három és fél éves csúcsra ugrott a tőzsdéken az olajár, miután az amerikai elnök bejelentette, hogy felmondja az iráni atomalkut és visszaállítja a szankciókat Teherán ellen.

Donald Trump döntése, amelyről nyugat-európai szövetségesei is hiába próbálták lebeszélni, a piacot nem érte teljesen váratlanul, mégis csaknem 3 százalékot drágultak a különböző nyersolajfajták árai.

Arra lehet ugyanis számítani, hogy az iráni olaj kiesik a nemzetközi forgalomból, miután életbe lépnek a beígért szankciók. 2016 óta, amikor a korábbi büntetőintézkedéseket feloldották, Irán napi mintegy 2,6 millió hordó olajat szállít külföldre, ezzel az olajexportáló országok szervezetében, az OPEC-ben Szaúd-Arábia és Irak után a harmadik legnagyobb exportőr. A szakértők szerint 300 ezer és 1 millió hordó körülre eshet vissza az ország napi olajtermelése, ha újra szankciókat vezetnek be Irán ellen.

Ma reggelre a Brent olaj hordónkénti ára elérte a 77 dollárt, ennyire drága utoljára 2014 novemberében volt.

Szaúd-Arábia, amely korábban az olajárcsökkenés elkerülése érdekében azon dolgozott, hogy az olajtermelést fogják vissza, közölte: mindent megtesz azért, hogy az esetlegesen fellépő olajhiányt enyhítse, vagyis kész lenne isméát növelni termelését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

Már Trump hivatalos bejelentése előtt tudni lehet, hogy vége az iráni atomalkunak

Donald Trump amerikai elnök közölte Emmanuel Macron francia államfővel, hogy nem hosszabbítja meg azt az Irán és a nyugati államok közötti alkut, amely értelmében a szankciók felfüggesztéséért cserébe Irán felhagy atomprogramjával. Ez egyben azt is jelenti, hogy az USA részben vagy egészben visszaállítja a perzsa állam elleni szankciókat. A két politikus keddi telefonbeszélgetéséről a The New York Times számolt be, a hivatalos amerikai bejelentés magyar idő szerint este nyolc óra után várható.

hvg.hu Világ

Trump: Az Egyesült Államok felmondja az iráni atomalkut

Az amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Donald Trump szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog. Visszaállnak Irán ellen a korábbi amerikai szankciók is.