Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy átlagos brit esküvő százszorosát költheti el a királyi család Harry és Meghan Markle szombati ceremóniájára. A Bridebook, a szigetország legnépszerűbb esküvőtervező alkalmazása 17 ezer esküvő adatainak elemzésével és a luxus esküvői szolgáltatók árai alapján kalkulálta a csillagászati összeget, és pontosan le is bontotta, miből áll össze.

Az eseményt a templomi szertartáson és az azt követő ebéden 800 ember követi, az esti fogadásra pedig 600-an hivatalosak. A windsori kastélyba még 2640 alattvalót is meghívott a pár, hogy velük együtt ünnepeljenek. Az alkalmazás kalkulációja szerint 2 millió fontba (728 millió forintba) kerül majd a teljes felhajtás – ha viszont a biztosítást is hozzávesszük, már 32 millióra (11,6 milliárd forintra - kb. ennyire becsüli a hazai kormányzat azt a kárt, amely Magyarországot az afrikai sertéspestis miatt érheti) rúghat a számla.

Az ördög a részletekben van

175 font a Szent György kápolnában egy esküvő díja, ezt a hercegi párnak is ki kell fizetnie. A helyszínen sokat nem kellett gondolkozniuk, hiszen a királyi család rendelkezik épp elég hellyel.

©

Esküvői sátorral azonban nem, ha pedig egy olyan, leginkább üvegcsarnokra emlékeztető helyszínt raknak össze, amilyen Katalin hercegnő húgának, Pippa Middletonnak az esküvőjén volt, mindjárt 300 ezer fontos számlával indul a szervezés. A luxussátorhoz luxusvécé dukál, ami további 35 ezer fonttal nyomja meg a költségeket – a kastélyparkba meghívott ezrek kedvéért további 20 ezerért állíthatnak fel mobiltoaletteket.

Majdnem 300 ezret számolt a Bridebook a vendéglátásra is. Abból indult ki, hogy a luxuscateringet biztosító cégek vendégenként legalább száz fontot számolnak az ebédre és 300 fontot a vacsorára. Emellett a pár által meghívott 2640 ember egy csésze teát és harapnivalót is kap, ha ezt tíz fontból megoldják, az is 26 ezer font. Összesen: 286 ezer font

Harry herceg és Meghan Markle lakodalmára készülve dolgozik Mark Flanagan főszakács a királyi konyhán 2018. május 10-én
©

Nem ezen spórolnak

A Lidlben már 6 fontért is lehet ugyan pezsgőt kapni a koccintáshoz, a királyi család kedvenc itala azonban 80 fontot kóstál. A Bridebook úgy számolt, hogy 1700 palack champagne és legalább 650 palack bor fogyhat a nap során, ez a bulin kínált töményekkel és koktélokkal együtt 193 ezer fontba kerülhet. A jó hír: amíg az örömapa, Károly herceg kedvenc whiskyje, a 15 éves Laphroaig és a menyasszony által kedvelt bor, a Tignanello ára is elég borsos, az ifjú férj itala, a vodka-Redbull egész baráti áron előállítható.

A legmegrázóbb tétel a menyasszonyi ruha lehet. A Bridebook szerint Meghan Markle 300 ezer fontot költhet, és az általuk megkérdezett tervezők legtöbbje szerint Alexander McQueen divatháza tervezheti a ruhát. A londoni bukmékereknél az utolsó pillanatban a Ralph & Russo ausztrál terveződuó a befutó – ők tervezték az eljegyzési ruhát is. A smink és a haj további tízezer font lehet.

A koszorúslányok (egyikük Vilmosék lánya, Charlotte lesz) ruhája ehhez képest aprópénz, fejenként ezer font, a virászirmokat szétszóró gyerekek ruháival együtt is 7000 fontból kijöhet a szabószámla. 8000 fontból jön ki a vőlegény viselete is – itt nincs nagy titok, Harry jó eséllyel a katonai díszegyenruhában járul az oltár elé, mielőtt szmokingra vált.

A virágok 110 ezer fontba kerülhetnek. Ebből a sátor feldíszítése önmagában 70 ezer font, a templomot pedig 40 ezerért dekorálhatja valamelyik brit sztárvirágárus. Szakértők szerint a bazsarózsa uralhatja majd a virágkölteményeket, és fehér-zöld dekorációt tippelnek. Ez azonban nem minden: a díszítés és az esemény lebonyolítása további 130 ezer fontba kerülhet.

A virágokhoz képest elenyésző összeget költenek a nagy nap megörökítésére. A fotózás és a filmezés 17 ezer fontba kerülhet, legalábbis a luxuesküvők fotózására szakosodott cégek árszabása szerint. Ezek a társaságok számos fotóssal és operatőrrel vonulnak fel, és hogy semmiről ne maradjanak le (a többi száz fotós miatt), drónokat is bevetnek.

A luxusesküvőkön felszolgált torták ára 4000 fonttól indul, és a szakértők szerint itt legalább nyolcra lesz szükség, hogy mindenkinek jusson a bodzás citromtortából. Szóval 50 ezer font alatt aligha ússzák meg, annak ellenére, hogy a tortakészítőt jól ismeri a menyasszony: Claire Ptak kaliforniai cukrásszal The Tig című életmódblogjába is készített interjút.

A meghívókat a Barnard és Westwood készítette. A cégnél egy 200-as csomag 10 ezer fontba kerül – itt pedig 4000 meghívót kellett szétküldeni. Ez 200 ezer fontot jelenthet, ha nem kaptak diszkontot a királyi család tagjai. A vendégeknek szánt apró ajándékok pedig 3000 fontba kerülhetnek.

Mulatási és biztonsági költségek

A Bridebook 300 ezer fontra teszi az esküvőn vagy a lakodalomban fellépők gázsiját, ám a számla végösszegét nyilván befolyásolja, ki is énekel majd. A legfrissebb hírek szerint Elton Johnra számíthat a vendégsereg – az énekes 1997-ben, Diana hercegnő temetésén is emlékezetes előadást tartott. Elton John a privát eseményeken dalonként 80 ezer fontot kér.

©

A bulin a légierő zenekara húzhatja a talpalávalót, minden bizonnyal lesz tűzijáték is, ez és a vendégek szórakoztatására kitalált többi móka 55 ezer fontot vihet el.

90 ezer fontért készíthetik el a harsonákat, amelyekkel a hadsereg zenekara a fanfárokat zengi majd. A gyűrűk árát 60 ezer fontra teszik. A királyi család 1923 óta ugyanannál a walesi ékszerésznél készítteti az eljegyzési gyűrűt, úgy tippelik, hogy Meghan ujjára is Wartskinál készül az ékszer. Az kérdés, hogy Harry visel-e majd gyűrűt.

A legnagyobb tétel azonban a biztonság: erre legalább 30 millió fontot költhet a királyi család – legalábbis ennyibe került Vilmos és Katalin 2011-es esküvőjének a biztosítása.

Rendőrök a Windsori kastély közelében 2018. május 18-án
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
V.É. Élet+Stílus

Minek ez a nagy felhajtás egy esküvő körül?

Egy sok szempontból értelmetlen és anakronisztikus intézmény puccos ünnepe tartja lázban a fél világot. Mit kell tudni Harry herceg és Meghan Markle esküvőjéről? És főleg miért érdemes beleszédülni az esküvői forgatagba?