Milyen államfő lenne Kövér László?

2012. április 03., kedd, 21:37 • Utolsó frissítés: 2012. április 03., kedd, 21:48
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

Csak Kövér Lászlón múlt, hogy még nincs megnevezett köztársaságielnök-jelöltje a Fidesznek. Ha igent mond Orbán Viktornak, azzal el is dől a kérdés – mondta a hvg.hu-nak több fideszes szakpolitikus is. Ha a házelnök lesz az ország új első embere, akkor forrásaink szerint időnként a Fidesszel is várhatók majd politikai csörték.

„Egy joviális Schmitt Pál helyett kapnak egy kemény, szigorú Kövér Lászlót, tényleg ez kellett nekik? Ő aztán nem fog hezitálni, ha esetleg - bár erre nincs túl sok esély - egy szocialista kormány nem tud költségvetést elfogadtatni a Költségvetési Tanáccsal, felolszlatja majd a parlamentet” – pikírtkedett a Schmitt Pál lemondása nyomán diadalt ülő ellenzékkel kapcsolatban hétfőn este több fideszes képviselő is.

A házelnök ugyanis a legnagyobb esélyes arra, hogy a plágiumbotrányba belebukott Schmitt Pál utódja legyen. A párt egyik vezető politikusa egyenesen arról beszélt hétfő este a hvg.hu-nak, hogy akár már húsvét előtt meg lehetne választani az új elnököt egy csütörtökre összehívott rendkívüli parlamenti üléssel.

Igaz, utóbbi mondatok még azelőtt hangzottak el, hogy Kövér László, Orbán Viktor, Lázár János és Kósa Lajos részvételével afféle „mini elnökségi ülést” tartottak. Információink szerint volt, aki már itt rá akarta beszélni Kövér Lászlót, hogy vállalja el, és akkor Lázár János és a kormányfő este tízkor már azzal ment volna át a képviselői irodaházban várakozó frakciótagokhoz, hogy megvan a jelölt.

Csakhogy forrásaink szerint a házelnök még komolyan hezitál, így ott van a pakliban Áder János neve is. De egy kormánytag szerint valójában csak Kövéren múlik - ha ő igent mond, eldőlt a kérdés.

Ezek a fiatalok

Úgy tudjuk, leginkább azért ingadozik, egyébként mindkettő jelölt, mert politikusnak még egyáltalán nem számítanak idősnek, egy köztársasági elnöki cím pedig Magyarországon a politikai karrier betetőzését jelenti, vagyis valamilyen formában a lezárását is – ehhez pedig egyelőre sem Áder Jánosnak, sem Kövér Lászlónak nincsen kedve. Igaz, utóbbi személyével kapcsolatban már idézett kormányzati forrásunk amiatt értetlenkedett, mert szerinte „a köztársasági elnöki cím azt jelenti, hogy az illetőnek egész életére megoldódnak az egzisztenciális gondjai, és Kövér a mandátuma lejárta után például azzal foglalkozhatna, amivel akar: nemzetpolitikával, mert ha valaki, ő aztán igazán 15 millió magyar elnökének tekinti majd magát”.

A házelnök kemény kézzel vezeti az üléseket - ezt várják tőle a Fideszben köztársasági elnökként is

Fotó:

Kövér ugyanakkor kifejezetten konfrontatív tud lenni, és amit csinál, azt mindig nagyon komolyan veszi – ebben mindenki egyetértett, akár kormánypárti, akár ellenzéki képviselő volt az illető. Házelnökként gyakran (és szívesen) leckéztette az ellenzéket, de saját frakcióját is kritizálja: ismert például, hogy többször is bírálta saját pártját a túlzott törvénykezési tempó, az utolsó pillanatban benyújtott salátatörvények, a teljesen más tárgyú jogszabályokba csempészett módosító indítványok miatt, mert ezek mind-mind a törvényhozás tekintélyét rombolják.

Kemény lesz

Az biztos, hogy az aláírógépként viselkedő Schmitt Pállal szemben ő sokkal karakteresebb lesz. „Nem kétséges, hogy Kövér szívbaj nélkül visszaküld majd törvényjavaslatokat, és kioktatja a Fideszt is, ha úgy alakul” – mondta kormányzati forrásunk, aki kérdésünkre, hogy miért kell Orbán Viktornak egy ilyen „macerás” elnök, csak annyit mondott: „ez a Maugli-effektus, ami nincs meg egyik pártban sem: ’egy vérből valók vagyunk te meg én’ – ez a szabály Orbán Viktor számára is. Ez felülírja azt, hogy időnként esetleg konfliktusba keverednek egymással”. Mint ismert, Kövér László volt az is, aki éppen Schmitt Pál elnökjelöltsége kapcsán keveredett kiabálásig fajuló vitába Orbán Viktorral egy Fidesz elnökségi ülésen. Komoly vita volt kettejük között tavaly a hazai kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatban is.

A hétfő esti frakcióülésen – mint azt egy résztvevő elmondta – Orbán Viktort hatalmazta fel a frakció arra, hogy egyeztetéseket kezdjen a lehetséges jelöltekkel. A Fidesz elnöksége csütörtökön ülésezik, ha addig eldől a kérdés a két jelölt között, ők már áldásukat adhatják a kormányfő választottjára, ettől függetlenül a nyilvános menetrend valószínűleg nem változik, és április 16-án lehet hivatalosan is új elnökjelöltje a kormánypártoknak.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
27 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 4., 16:38 Fucsik Magda

Széles e hazában nem lehet találni egy megfelelő embert? Ostobábbnál ostobább ötletekkel áll elő a pártok többsége. Szégyen.

2012. április 4., 16:13 Juhasz Zoltan

Nem hiszem hogy Kover Laszlo lene a legjob Koztarsasagi Elnok,O megosza a magyarsagot. Egy tudos, egy ismert kutato aki mindenki reszere elfogadhato lene. Nem lene szabad most elfogult leni.

2012. április 4., 12:27 tris

"Áder, Kövér, Szájer: Schmittnél is kevesebbek
Nincsen politikán kívüli teljesítményük, egyetlen erényük az Orbán iránti hűség. Göncznek, Mádlnak, Sólyomnak komoly életműve volt, de még Schmitt is letett valamit az asztalra...
Ádertől Szájerig: a politikán kívül senkik
A Véleményvezér azt viszont már nehezen tudja értelmezni, hogy ebbe a sorba hogyan lenne beilleszthető egy Kövér László, egy Áder János vagy egy Szájer József. Ezen emberek önéletrajzában ugyanis az egyetlen kiemelkedő tétel, hogy az első szabadon választott országgyűlés megalakulása óta a politika sűrűjében tevékenykednek. A politika világán kívül azonban semmi jelentőset nem tettek le az asztalra: sem kiemelkedő tudományos, sem kulturális, sem üzleti, sem sportteljesítmény nem áll mögöttük.
Ők mind a hárman a Fidesz régi, megbízható figurái: amikor kellett, alvezérként megvívták csatáikat a pártért. Ez azonban nem csak, hogy nagyon kevés a köztársasági elnöki pozícióhoz, de egyenes felháborító lenne, ha a kormányfő és a Fidesz-frakció szerint ennyi mégis elégségesnek bizonyulna..." http://velemenyvezer.blog.hu/2012/04/04/ader_kover_szajer_schmittnel_is_kevesebbek#more4362396

2012. április 4., 12:26 tótaferenc

Már tegnap is írtam erről a témáról, hogy milyen államfői jelöltek azok az emberek akik a fideszben vezető emberek?Van-e egyáltalán olyan életútjuk, amely miatt az ország népének ŐKET TISZTELNI KELL?Lehet-e ilyen kor elérése után azt mondani egy embernek, hogy olyan teljesítményt értél el, amely miatt az ország lakossága többségének kivívtad a tiszteletét, és Te ezért akár még államfő is lehetsz!Van-e, lehet-e egy ilyen korú embernek akkora élettapasztalata hogy őt fenntartások nélkül állam elnökeként is tisztelni lehet?Szerintem talán a tudományos élet, a művészeti élet és a sport területén talán akad ilyen ember ma Magyarországon, de a politikában, a FIDESZ-ben egészen biztosan nem!Egy olyan párt amely maga 24-25 éves nem rendelkezhet olyan vezető politikusokkal akik annak a kritériumnak megfelelnének, hogy az ország egységét kell hogy megtestesítsék, hogy kimagasló , kiemelkedő élet út álljon már mögöttük, és képességeik alapján sem tudnák betölteni ezt a posztot mert az ország egész népének az érdekeit képtelenek képviselni!A feléét talán, de ennek a kritériumnak az előző elnök is megfelelt, úgy hogy az új fideszes pártpolitikus elnök jelölt sem tehetne mást , mint azt hogy az előző elnök indokai alapján lemond!Különösen vonatkozik ez Kövér Lászlóra, aki ha megfeledkezik magáról még annyit sem tud államjogból, hogy a képviselőket a választók választják, és bízzák meg a képviseletükkel az Országházában, és ezért Ő soha nem mondhatna olyant a tőle balra ülőkre, hogy már az maga is méltatlan dolog, hogy Önök itt ülnek az Országgyűlésben! Az olyan ember aki kijelentéseivel vihart kavar, erkölcsről, becsületességről prédikál, de egész életében ténylegesen egy jót nem dolgozott, szellemi és fizikai terméket nem állított elő, csak mint pártfunkcionárius tevékenykedett, bomlasztotta előbb az egységet, majd az államot, akinek olyan "élet útja" van ami csak egy szolga lelkű politikus embernek lehet, az nem való államfőnek, még akkor sem, ha az egész FIDESZ tagság ezt elfelejti, vagy ha tudja is , most ezeket a körülményeket nem tekinti a kinevezést lehetetlenné tevő kritériumnak !Ha egy újabb elnöki válságot akarunk, akkor csak bátran előre!Szavazzuk meg az életében munkát meg nem ismerő, azt ezért nem is megbecsülő, gerinc nélküli, csúszó, mászó, faragatlan, kiemelkedő és tisztességes életút nélküli Köteles Lászlót!

2012. április 4., 12:19 Bornemisza Béla

milyen lenne. sz@r.
Azért nem ártana, ha valami kinézete is lenne már végre a KE-nek, Plagibának volt. Meg valami kis pozitiv előélet.

További 22 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Milyen államfő lenne Kövér László?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X