szerző:
Faigl Zoltán

A helyi rádiók frekvenciáival való trükközésre ad lehetőséget a médiatörvény múlt hét csütörtökön elfogadott módosítása, melynek során megnyílt a törvényes út, hogy kisebb, fideszes kötődésű „médiabirodalom” épüljön az északkelet-magyarországi régióban, ezt pedig ki is használják az önkormányzatok és pártközeli cégek.

Tavaly szeptemberben a Médiatanács pályázatot írt ki a Dió Rádió által használt gyöngyösi és hatvani helyi rádiós frekvenciákra. A 16 éve működő rádió mindkét frekvenciára pályázott csakúgy, mint a Mátra Centrum Kft., amely a két beadványon kívül három város, Miskolc, Ózd és Kazincbarcika frekvenciáit már korábban elnyerte.

A Kékestető sípályáit is üzemeltető cég ügyvezetője korábban Kobzi Tamás, Pálosvörösmart alpolgármestere volt, aki a választások után, 2011-ben Dobróka Tamás kezébe adta az irányítást. Ő Dobróka Lászlónak, a község független polgármesterének fia. Az összeférhetetlenségi szabályok miatt a megyei és települési önkormányzatok polgármesterének, alpolgármesterének közeli hozzátartozója vagy annak cége semmilyen esetben sem üzemeltethetett médiaszolgáltatót, a módosítást követően azonban már csak akkor nem lehet jogosult erre, ha az adott médiaszolgáltatás vételkörzete az érintett önkormányzat területét legalább húsz százalékban lefedi.

Baráti segítség

A Dió Rádió munkatársa azt állítja, szinte a zsebükben tudhatta a további működésükhöz biztosított frekvenciaengedélyt, mivel állításuk szerint a harmadik pályázó, a Rádió 1 egri érdekeltségének jóval kevesebb médiaszolgáltatási díj szerepelt az ajánlatában, mint a Dió Rádióé, a Mátra Centrum Kft. pályázata pedig összeférhetetlenség miatt érvénytelen lett volna. A rádió szerint ez az összeférhetetlenség a miskolci, ózdi, kazincbarcikai esetben is fennállt.

Helyreigazítás

Cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Bíró Márk, a Fidesz észak-magyarországi regionális igazgatója a 2010-es választások előtt kampánytámogatásért cserébe frekvenciát ígért a Mátra Centrum Kft-nek. A valóság az, hogy Bíró Márk sem a Mátra Centrum Kft-nek, sem másnak nem ígért sem kampánytámogatásért, sem semmilyen más előnyért cserébe.

Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Bíró Márk érintett a frekvenciapályázatok ügyében, illetve, hogy ezért Szabó Csabát kérte meg a médiatörvény módosító indítványának benyújtására. A valóság az, hogy Bíró Márk a frekvenciapályázatok ügyében semmilyen módon nem érintett, Szabó Csabát pedig nem kérte meg semmilyen módosító indítvány benyújtására.

A 2010-es médiatörvény módosítását az indoklás szerint az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hatályon kívül helyezte a szabályozás egyes passzusait. A törvényt elfogadta ugyan a parlament, de Áder János egyelőre nem írta alá - azzal indokolta, hogy L. Simon László az utolsó pillanatban is módosított rajta. A parlament - mint azt Rogán Antal frakcióvezető a közrádióban elmondta - változatlan formában ismét elfogadja majd azt. A törvény - bár látszólag szigorítja az összeférhetetlenségekre vonatkozó szabályokat - bizonyos hivatkozási pontok révén éppen feloldotta azt. A Mátra Centrum Kft. ekkor már Eger és Heves frekvenciáit is birtokolta, ezeket – a Dió Rádió szerint utólag – a módosítás múlt hét csütörtöki elfogadásával tettek törvényessé a honatyák.

Az egyik szólhat, a másik elhallgat
©

Az egyik, polgármesterhez közel álló forrásunk szerint Bíró Márk, a Fidesz észak-magyarországi regionális igazgatója jó kapcsolatot ápol a pálosvörösmarti vezetéssel és a 2010-es választások előtt a kampánytámogatásért cserébe frekvenciát ígért a Mátra Centrum Kft.-nek. Úgy tudjuk, Bíró a térségben kormányközeli médialánc kialakítását szorgalmazza, ugyanis a médiát tartja felelősnek korábbi veresége miatt, ezért a következő választásokra ezzel biztosítaná kampányát. Erre engednek következtetni az észak-magyarországi városvezetők és parlamenti képviselők közötti összefüggések is.

A passzus módosítását először Szabó Csaba, Nógrád megyei fideszes képviselő és Hollókő polgármestere nyújtotta be. Ezt később visszavonták, a parlament Menczer Erzsébet javaslatait fogadta el, melyben ugyancsak szerepelt a városvezetők közeli hozzátartozóira vonatkozó szabály. Egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint mivel Bíró Márknak nem volt lehetősége benyújtani a módosítót, mert érintett az ügyben, Szabó Csabát kérte meg erre. Jól látható az is, hogy a települések, melyek frekvenciáit birtokolja vagy megpályázta a Mátra Centrum, éppen abban a térségben - Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében - vannak, melyek Bíró Márk regionális igazgató fennhatósága alá esnek.

Tudták, mit tesznek?

Polyák Gábor médiajogász úgy véli, céltudatosan módosították a törvényt. Ahogy fogalmazott, „aki a módosító indítványba beleírta az erre vonatkozó passzust, pontosan tudta, hogy mihez nyúljon”. Mivel Pálosvörösmart az említett települések frekvenciájának köréből már kiesik, a község vezetőinek hozzátartozói - a korábbi gyakorlattal ellentétben - törvényesen működtethetnek ilyen szolgáltatókat.

Karácsony Gergely LMP-s képviselő a módosítókról a szavazást követően azt mondta: a Klubrádió ellehetetlenítésére a Médiatanácstól jöhetett a javaslat, legalábbis erre utal, hogy Menczer Erzsébet fideszes képviselő nem tudott a bizottsági ülésen egy kérdésre válaszolni, és "a Médiatanács embere tolta oda papíron a választ. A bírósági döntéseket meghekkelve hoznak döntéseket" – tette hozzá az ellenzéki politikus. A Dió Rádió szerint a módosításba azért került bele az új szövegrész, hogy a Mátra Centrumot jogellenesen előnyhöz juttassák.

A cégnyilvántartás adatai alapján a Mátra Centrum tevékenységi körében egyébként nem szerepel a médiaszolgáltatás, valamint kiolvasható, hogy a vállalat a 2010-es évet 15 millió 383 ezer forintos veszteséggel zárta. Arra a kérdésre, hogy az adatok alapján hogyan birtokolhat frekvenciákat – és pályázhat újabbakra – a cég, nem kaptunk választ, ugyanis Dobróka Tamás, a Mátra Centrum Kft. ügyvezető igazgatója többszöri megkeresésünkre sem reagált. A korábbi ügyvezető, Kobzi Tamás annyit közölt, már nem áll jogviszonyban a kft.-vel, ezért az ügyben nem tud nyilatkozni.

A Dió Rádió úgy véli, hogy a módosítás azt a célt szolgálja, hogy egy folyamatban lévő pályázatban megszüntesse a győztesnek szánt pályázó beadványának érvénytelenségét. A rádió októberben benyújtott pályázatáról az általuk említett határidők alapján a Médiatanácsnak decemberben kellett volna eredményt hirdetnie, eddig azonban mindössze annyi történt, hogy a Dió Rádió pályázatait alakilag érvényesnek nyilvánították és befogadták.

A Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) a cikkre reagálva arról tájékoztatott, hogy „a mostani törvénymódosítás csak pontosítana a szabályokon, érdemi változás a cikkben említett pályázati eljárások tekintetében sem történne. A médiatörvény összeférhetetlenséget szabályozó 43. paragrafusának érdemi változtatására ugyanis még 2011. augusztus 3-án került sor.” Úgy vélik, hogy ez a módosítás a Dió rádió pályázatai beadásakor már régen hatályban volt, ezért fogalmilag kizártnak tartják, hogy a törvényt most azért módosítanák, hogy e frekvenciák sorsát befolyásolni lehessen.

A Médiatanács június 6-ai ülésén megállapította, hogy Hatvan 87,9 MHz és Gyöngyös 101, 7 MHz rádiós frekvenciákra kiírt pályázati eljárásokban a Mátra Centrum Kft. a hiánypótlásra való felhívás után is alakilag érvénytelen pályázatokat nyújtott be, ezért az említett frekvenciák esetében a Médiatanács megtagadta a Mátra Centrum kft. pályázati nyilvántartásba vételét.

Cikkünk megjelenése után négy hónappal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a hvg.hu-t közleményben tájékoztatta arról, hogy a Médiatanács döntése értelmében a megpályázott frekvenciákat a Dió Rádió nyerte. Az NMHH levelében azt írta: „a Médiatanács 2012. október 3-i ülésén döntött a Gyöngyös 101,7 MHz-es és a Hatvan 87,9 MHz-es rádiós frekvenciákra kiírt pályázatokról. A tanács mindkét jogosultságon a korábban is ott sugárzó Diórádió Gyöngyös Kft-t nyilvánította nyertessé.”

MTI Itthon

Koltay szerint lesz még Ab-döntés a médiatörvényről

Az újságírói forrásvédelem tekintetében kifogásolhatatlanná válik a médiaszabályozás az Alkotmánybíróság (Ab) határozata nyomán, a terület más kérdéseivel azonban még minden bizonnyal foglalkozni fog az Ab - vélekedett Koltay András és Polyák Gábor médiajogász egy az ELTE jogi karán rendezett vitafórumon.

MTI Itthon

Ezért küldte vissza a médiatörvényt Áder a Háznak

Az államfő azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, május 24-én elfogadott jogszabályt, mert házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványának benyújtását - derül ki Áder János megfontolásra visszaküldő leveléből, amelyet csütörtökön tettek közzé a parlament honlapján.

MTI Itthon

Még így sem jó a médiatörvény a lapkiadók szerint

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) üdvözli a médiaszabályozás módosítását az újságírói forrásvédelemmel kapcsolatban, de továbbra sem ért egyet azzal, hogy a nyomtatott és az online sajtó a médiatörvény hatálya alá tartozik.