szerző:
hvg.hu

Nem a Fidesz ötlete volt a médiát megsarcoló meteorológiai adó, és ha nincs benne konszenzus, akkor a parlament nem fogja megszavazni - mondta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV híradójának.

Amíg a kormány és az érintettek között nem alakul ki konszenzus, addig biztos nem lesz ilyen adó - nyilatkozta az ATV híradójának Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs vezetője a médiaszolgáltatókat sújtó adóról. 

A javaslat – mint azt a hvg.hu megírta – az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) monopóliumává tenné az időjárás-előrejelzést, a szervezet működését pedig azokkal fizettetné meg, akik a jogszabály alkotói szerint haszonélvezői az előrejelzéseknek. A repterek és kikötők üzemeltetőinek, illetve a médiaszolgáltatóknak a tervezet szerint kötelező – és adók módjára behajtható – meteorológiai szolgáltatási díjat kellene fizetniük. Kimaradtak ugyanakkor a mezőgazdasági termelők, a strandok, sípályák és a szabadtéri színpadok, pedig nekik is fontos lehet, milyen idő lesz (mezőgazdasági szervezetek számára egyébként az OMSZ-nak kötelessége és kizárólagos joga lenne adatokat szolgáltatni, ezek szerint ingyen). A tervezet első verziójában ugyanakkor számos bizonytalanság található: sok esetben nem egyértelmű, pontosan kinek és mi alapján kellene a díjat megfizetnie.

Kocsis Máté az ATV Híradójának elmondta, „amennyiben nem alakul ki konszenzus a jövőbeni kormányzati szándék és az érintettek között, addig a parlament nem fogja támogatni” az ötletet. A politikus hangsúlyozta: a médiaadó ötlete nem egy elfogadott kormányzati álláspont, hanem egy munkaanyag, ami azért került nyilvánosságra, hogy vitákat lehessen róla folytatni. Az atv.hu a Fidesz-frakció egyik befolyásos tagjától úgy értesült, hogy nem lesz médiaadó és az ötletet az előterjesztőkön kívül senki nem támogatja. A hírooldal meg nem erősített információi szerint az ötlet Illés Zoltántól származhatott, ám azt nem egyeztette képviselőcsoportjával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!