Mizsur András
Mizsur András

Tankos romantika, második világháború és a magyar szélsőjobb – tökéletesen elférnek egymás mellett a hazai gamer világ egyik legnépszerűbb online játékában. Arról már sokszor írtak, hogy a szélsőjobb milyen ügyesen mozgósítja az internet segítségével a szimpatizánsait, de sorozatunkban a kapcsolódó szubkultúrákról is olvashat.

“Az MH25. Klapka György lövészdandár magyarul beszélő harcosok jelentkezését várja, legyen az kezdő vagy már megfáradt veterán! A jelentkezési feltételek: strongholdképes tank, minimum egy darab Tier 10-s tank.” Ez nem a magyar honvédség valamelyik páncélos hadosztályának felhívása, hanem az egyik magyar WoT-klán toboroz új tagokat.

Ha önnek is kínai, hogy mit jelent a Tier 10-es tank vagy a stronghold kifejezés, akkor valószínűleg még sosem játszott a  World of Tanks (WoT) nevű online tankos játékkal, és nem tagja sem a Magyar Turán hadtestnek, sem a Magyar Büntető Zászlóaljnak. Így valószínűleg nem is tudja, hogy a népszerű háborús játék a szélsőjobbos érzelműek egyik népszerű közösségi helye.

A szerk. megjegyzése
Cikkünkre rengeteg hozzászólás, reakció érkezett. Ezúton szeretnénk elnézést kérni azoktól, akiket bármilyen módon megsértettünk, egy percig sem gondoltuk úgy, hogy a cikkben megfogalmazott állítások a magyar WoT társadalom egészre vonatkoznak.
©

“Kiütközik a magyar-román ellentét”

Kapcsolódó cikkeink

Miket olvas Vona Gábor, a "spirituálisan fogékony vezető"?

 

Putyin levágná Conchita Wurst szakállát

 

Percek alatt szippant be a Jobbik virtuális hátországa

 

Önkéntes munkával szerettetné meg magát a Jobbik

A nemzetközi  WoT-szcénában a nemzeti sajátosságainkra olyan hazai klánelnevezések utalnak, mint a Kárpátok Vad Harcosai (mottójuk: "Egyetlen nép van e földön melynek határai a világűrből is látszanak ezek vagyunk mi, Magyarok!") vagy a Nagy Magyarország Királyi Hadosztálya. De nemcsak a klánok neve beszédes, a nemzeti-tankos-háborús romantika végigsöpör a klánok Facebook-oldalain, és magának a World of Tanks Hungary Facebook-csoport tagjainak a profilképei is árulkodók: árpádsávos-nagymagyarországos-jobbikos profilképek alapján elég egyértelmű a politikai hovatartozás.

Azt lehetett tudni, hogy a „nemzeti érzelműek” között van egy erős military vonal, amire a Trianon miatti revizionista vágy is ráerősít. De hogy a WoT ennek szimulációs terepe lenne, ahol adott esetben agitáció is folyik, az új fejlemény. „Főleg a választások környékén volt téma a politikai nézet. Egy régi klánunkban az egyik csávó simán bemondta, hogy tiszteli Hitler munkásságát, és kár, hogy nem vitte végig, amit akart” – meséli Zsola, a WoT szerelmese, aki szerint nehéz ettől eltérően gondolkodó, és valóban csak játszani vágyó embereket találni.

A nyílt politizálást könnyíti, hogy a játék alatt a Teamspeak 3 nevű programmal kommunikálnak a játékosok, vagyis az anyázástól kezdve minden behallatszik a játékba. Beszólogatás azonban nemcsak a magyar játékosok között megy. A magyar-román ellentét a WoT-ban is kiütközik (a játékosok láthatják egymás zászlóit bizonyos esetekben), de német-lengyel vonalon is vannak összetűzések a chaten, “az angolok viszont mindenkit szidnak”, osztotta meg nemzetközi WoT-os tapasztalatait az egyik gamer.

Az egyik WoT-os Facebook-csoport adminja szerint azonban maximum csak poén szinten megy a politizálás a klánok között. “Vannak klánok, amiket „a történelmi dolgok” miatt alapítanak meg, sőt, olyan is, amelyik valamelyik párthoz húz, de komolyabb szinten a statisztika alapján válogatják össze az játékosokat”, magyarázta.

Hogyan játsszák?

A WoT alaptötlete elég egyszerű. Minden játékos egy-egy tankot irányíthat, és két, 15-15 fős csapatban küzdenek meg egymással. A cél, kilőni az ellenfél tankjait, elfoglalni a másik csapat bázisát, stb. Tankos-háborús tematikájú játékok korábban is voltak, a WoT különlegességét az adja, hogy mindezt hús-vér ellenfelek ellen tehetik meg a játékosok, mert nincs külön single player mód, (vagyis amikor a játékos gépi ellenfelek ellen visz végig egy küldetést) a játékban. A csatákban elért eredményekkel (tankok kilövéséért vagy megsebzéséért) úgynevezett XP-t (tapasztalati pont) és krediteket gyűjthetnek a játékosok, amiket a tank fejlesztésére vagy egy új, erősebb típus megvásárlására lehet költeni.

Tizenegyezer követő

A World of Tanks nagy népszerűségnek örvend, a világon már több mint 60 millió játékosa van. Az egyik legnépesebb magyar WoT-tematikájú Facebook-csoportnak, a World of Tanks Hungarynek kb. 11 ezer követője van, de a legtöbb klánnak van saját Fb-oldala vagy honlapja is. A játékosok itt osztják meg harci eredményeiket és tippjeiket, például hogy melyik tanktípussal érdemes csatába menni.

Eredmény a játék végén
©

A játék “lelkét” a klánok adják, jelenleg kb. 250 magyar klán játszik a WoT-ban, átlagosan 30-40 fővel, de nem ritkák a 80-90 fős csoportok sem. A klánok magját főleg baráti társaságok alkotják, de ha egy klán igazán sikeres akar lenni, akkor ennél több játékosra van szükség, ezért különböző fórumokon és a Facebookon folyamatosan zajlik a toborzás. Ilyenkor megszabják, hogy milyen győzelmi mutatókkal és tankokkal rendelkezzen a klánba jelentkező játékos.

Nojzii_Boy, a Somogyi Tankosok Szövetségéből a játékélménnyel, a grafikával, a tankok és a pályák kidolgoztottságával magyarázza a WoT vonzerejét, de “mindig is szárazföldi harcászati mániás voltam, ez is közrejátszott nálam!” – mondta. Zsola szinte már veteránnak számít, már több éve vesz rész online tankcsatákban. Őt a szabadság és a kooperáció lehetősége fogta meg: “oda megyek, ahová akarok, oda lövök, ahová akarok, és döntéseim az egész csatát eldönthetik. Az is tetszik, hogy ismeretlenekkel tudok együttműködni.” Egy másik régi tankos, Csoky viszont úgy látja, hogy “valahol minden férfit foglalkoztat a második vilagháború”.

Megszólaltak a játékosok

Cikkünk sok játékosnál kiverte a biztosítékot. Dr_Senkihazi és bittus a World Of Tanks Hungary Facebook csoport adminjai elmondták, nap mint nap rengeteg posztot,toborzást olvasnak végig, de azok mind függetlenek a politikai hovatartozástól. Úgy látják, a WoT-ban szinte minden korosztály képviselteti magát a játékban, a fiataloktól egészen a nyugdíjasokig, ezeket az embereket a játék és a kikapcsolódás köti össze, nem pedig a politika. “Ez egy játék. A klánok között biztosan van olyan, amelyikre ráillik a cikkben vázolt kép, de a klánok többségében nem esik több szó politikáról, mint egy munkahelyen.” Egyszerűen csak arról van szó, hogy mivel a WoT  egy háborús "szimulátor", a legtöbb klán megpróbál a témához illő,vagy történelmi kötődésű klánnevet kitalálni,használni.A csoport szabályzata pedig kifejezetten tiltja az uszító vagy rasszista tartalmú kommenteket, posztokat, mondták.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!