szerző:
hvg.hu/MTI

A Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a mostani migrációs válsághelyzet mennyiben különbözik a tavalyi, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettől.

Mint ismert, szerdán menekültügyi válsághelyzetet léptetett életbe a kormány az ország egész területére, reagélva ezzel a nyugat-balkáni országok totális határzárára.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője szerint azonban indokolatlan, a Helsinki Bizottság szerint jogszerűtlen a magyar kormány döntése. Az alkotmányosság és a demokratikus jogállamiság védelmével foglalkozó Eötvös Károly Intézet (EKINT)  reagálása szerint a magyar határ védelméről szóló törvényjavaslatokkal a kormányzat nem csak megsérti az alkotmányos elveket, hanem "újabb határokat áthágva eljuthat az alkotmányos korlátok kiiktatásához.

Később a Fidesz részéről a frakcióvezető,-helyettes Gulyás Gergely tartott sajtótájékozatót , ahol reagált a válsághelyzetet firtató kérdésekre. Szerinte a balkáni határzárat helyesnek nevezte, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az korlátozni fogja a migrációs áramlást Európa felé. "Amennyiben a balkáni határzár működőképes lesz, akkor az nálunk is csökkentheti a migrációs nyomást, ugyanakkor Magyarország továbbra is képes arra, hogy a határait teljes körűen megvédje" - mondta.

Gulyás Gergely
©

Arra a kérdésre azonban, hogy a szerdán bejelentett migrációs válsághelyzet azonos-e a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel (amit tavaly vezetett be több megyére a kormány) a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt felelte: ezzel kapcsolatosan a kormány ad majd részletes tájékoztatást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!