szerző:
hvg.hu

A Demokratikus Koalíció nem írja alá az LMP Alkotmánybírósági beadványát. Ténylegesen nem ártanak az ügynek, mivel nélkülük is lesz elég aláírás.

A Jobbik elnöksége szerdán úgy döntött, a teljes frakció támogatja az LMP kezdeményezését, a lex CEU miatti alkotmánybírósági beadványt. Erről nemcsak sajtótájékoztatón számoltak be, hanem hivatalosan, írásban is értesítették az LMP-t. Az MSZP vezetése is elvi támogató döntést hozott, ott még a frakciótól is kell egy formális megerősítés.

A három párt és több független aláíráásval együtt 64 képviselő támogatja majd a beadványt - a minimálisan szükséges ötven helyett. Az LMP társelnöke, Szél Bernadett arra számít, kedden mindenki aláírja, így szerdán már be is adhatják az Alkotmánybíróságnak.

A DK négy parlamenti képviselője viszont nem írja alá a beadványt, erről szintén szerdán értesült Szél Bernadett. A DK álláspontját megerősítette a párt szóvivője, Gréczy Zsolt, aki a hvg.hu-nak azt mondta, ahogy Áder hivatalát, úgy a fideszes pártkatonákkal kivégzett Alkotmánybíróságot sem tartják legitimnek, ezért soha nem fordulnak egyikükhöz sem. A CEU ügyben inkább népszavazást kezdményeztek. Arra, hogy az AB hamarabb dönthet a kérdésben, mint ahogy végigfut egy népszavazás, Gréczy azt mondta, az olyan, mintha Orbánt kérnék valamire. Közbevetésünkre, hogy az Alkotmánybíróság néha megsemmisít törvényeket, Gréczy megismételte korábbi válaszát: a testület pártkatonákkal van tele, ezért nem tartják legitimnek.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!