szerző:
hvg.hu

A házelnök jelentősen megkurtította Szabó Szabolcs tiszteletdíját. Az ellenzéki politikus a 24.hu-nak azt mondta, hogy nem izgatja Kövér László „erősködése”, de vizsgálják a fellebbezés lehetőségét.

Az Országgyűlés elnöke úgy döntött, hogy 249 290 forinttal csökkenti Szabó Szabolcs független képviselő, az Együtt politikusának tiszteletdíját, amiért a lex CEU április 4-i megszavazása előtt bekapcsolta a nála lévő szirénát az ülésteremben – így tiltakozott a törvénymódosítás ellen. Az eszköz majdnem egy percig ordított a kezében, amíg el nem vették tőle.

Kövér László a képviselő büntetésével kapcsolatban úgy érvelt: a szirénázás sértette az Országgyűlés tekintélyét, és alkalmas volt arra, hogy a ház munkájába és annak szakszerűségébe vetett közbizalmat megingassa, illetve a közvélemény előtt „súlytalanítsa” a többi képviselő szavazatával kifejezett véleményét – írja a 24.hu.

A sziréna használata a szavazás akadályozása mellett magában hordozta a szélesebb körű rendbontás veszélyét is – tette hozzá indoklásában a fideszes házelnök.

Szabó Szabolcs a 24.hu-nak úgy reagált: túlzásnak érzi Kövér indoklását, ő egy elfogadhatatlan törvénnyel kapcsolatban fejezte ki véleményét. Volt már rá példa, hogy Kövér próbált erősködni a tiltakozó képviselőkkel szemben, aztán a jogorvoslati lehetőségeket kihasználva Strasbourgban nyertek ellene – mondta a politikus, aki jelezte azt is: „különösebben nem izgatja” a házelnök döntése, de jogászok vizsgálják, milyen lehetőségek vannak a házelnöki határozat megtámadására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!