szerző:
hvg.hu

Nincs semmi probléma azzal, ha a hírekben a naptej rákkeltő hatásáról és a déli napozás előnyeiről van szó – közölte a Médiatanács.

Nincs mit tenni a déli napozás veszélytelenségéről és a naptej rákkeltő hatásairól szóló riportokkal – jelezte az NMHH Médiatanácsa. A hatóságot a Vastagbőr kérdezte meg, miután a TV2 Tények arról adott le anyagot, hogy nyugodtan lehet a déli órákban napozni, majd arról, hogy a naptej rákot okozhat.

A TV2 azt a Szendi Gábort szólaltatta meg, akinek a bőrgyógyászathoz sok köze nincsen – nem csoda, hogy a valódi orvosok pillanatok alatt szétszedték az állításait. A bőrgyógyászok szerint a hírekben féligazságok és teljesen hamis állítások hangzottak el, és a naptejek gyártói is cáfolták, hogy félni kéne a termékeiktől.

A Vastagbőr arra volt kíváncsi, hogy lemehet-e a hírek között olyan áltudományos anyag, amelyet ha valaki komolyan vesz, akkor valódi veszélynek teszi ki magát. A médiatörvénynek arra a pontjára hivatkoztak, amely szerint „nem tehető közzé olyan médiatartalom, amely súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését”. A Médiatanács azt válaszolta: „minden médiaszolgáltató (rádió/televízió) médiaszolgáltatása tartalmát szabadon határozza meg. Amennyiben a szolgáltató eleget tesz műsorszámai tartalmára vonatkozó, a törvényben előírt kötelezettségeinek, további követelmények vele szemben nem támaszthatók.”

Hozzátették azt is:

Megértjük, hogy felháborodást keltett Önben a műsor, de a jogszabályok alapján a Hatóság csak a hatáskörébe tartozó intézkedéseket teheti meg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!