szerző:
hvg.hu

A Liberálisok elnöke szerint az ötvenes évek óta nem volt olyan visszataszító állami gyűlöletkampány Magyarországon, mint amilyet a mostani kormány indított Soros György ellen. Fodor Gábor úgy látja: ez a felháborító, nem az üzletember tevékenysége, aki ráadásul harminc éven át sokat tett Magyarországért, sokszor éppen a magyar állam helyett.

Fodor Gábor megköszönte Soros Györgynek „azt az önzetlen segítséget”, amelyet Magyarországnak nyújt több mint három évtizede. A Liberálisok elnöke Facebook-oldalán tette közzé csütörtökön közzé a levelet, amelyben Gyurinak szólítja és tegezi az üzletembert.

Szerinte Soros György segítsége különösen most jelent sokat, amikor „a politikai hatalom képviselői nem szövetségest, hanem nyugati ügynököt”, ellenséget látnak a civil szervezetekben.

1988-1989-ben nem kis részben a Soros Alapítvány támogatásával tudták az új ellenzéki mozgalmak létrehozni szervezeteiket – emlékeztetett a Liberálisok elnöke, aki úgy fogalmazott: „Nem túlzás azt állítani, hogy a Soros Alapítvány tevékenysége kellett ahhoz a demokratikus, jogállami átalakulás megvalósulásához, amely az 1990-es rendszerváltásban és az azt követő sikeres évtizedben teljesedett ki”.

„Ellenségeket kereső ingerült ország, mindenre kiható hatalmi kontroll, kiszolgáltatott emberek, leszakadó rétegek és régiók: ezzé lett a Fidesz víziója Magyarországról” – véli Fodor Gábor.

Politikus azt üzeni Soros Györgynek: az egész országot elborító plakáthadjárat és a médiából ömlő propaganda ellenére sem gondolja azt a többség, hogy kárt okoznának „az általad is támogatott civil szervezetek”.

Fodor Gábor hivatkozik Soros György korábbi cikkére, amelyet a hvg.hu tett közzé. Ebben az üzletember azt írta: megtanulta, hogy a demokráciát nem lehet külföldről szállítani, azt a népnek magának kell kivívnia és megvédenie. A Liberálisok elnöke szerint a demokrácia úgy védhető meg, ha a demokratikus erők képesek egységesen fellépni a nyílt társadalom és a szabadság ellenségeivel szemben.