Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Több mint meglepő, hogy az Emmi korábban még Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központról írt, most már Hosszú Katinka Sportakadémiáról beszél. Tényleg Hosszúnak épül sportkomplexum Csillebércen?

Meglepő dolgot tudtunk meg az Emmitől: Csillebércen a Hosszú Katinka Sportakadémia fog megépülni. Azért fordultunk a minisztériumhoz, mert a 24.hu úgy tudja, a héten döntés születhet arról, hogy Csillebércen megépül a Nemzeti Úszóakadémia, amelyről az a pletyka terjeng, hogy Hosszú Katinka kapja meg. Korábban a tárca minden erejével igyekezett Hosszúékat leválasztani a komplexumtól: levelükben azt bizonygatták, nem Hosszú Katinka úszókomplexuma épül Csillebércen, hanem egy a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok közül.

Az Emmi most is hosszasan taglalja a központok jelentőségét: "A több sportágat felölelő akadémia-rendszer megvalósításával a magyar sportban a kormány célja az, hogy olyan egyéni sportágak területén működő szakmai műhelyek alakuljanak, amelyek elősegítik a magyar élsport eredményességének megőrzését és fokozását. Az akadémia-rendszer egyfelől lehetőséget biztosít a leendő élsportolók számára, hogy megfelelő szakmai és infrastrukturális környezetben, képzett szakemberek felügyelete alatt készülhessenek fel. Másfelől pedig hátrányos helyzetű gyermekek, fiatal tehetségek számára is elérhetővé teszi a versenysportot. Az akadémiai rendszer a látvány-csapatsportágaknál már bevált és elismert, ugyanakkor a népszerű és sikeres úszás területén, valamint a magyar szempontból tradicionálisan sikeres további, elsősorban egyéni sportágakban jelenleg nincs ilyen jellegű intézmény."

Majd hozzáteszi a következő mondatot:

"A Hosszú Katinka Sportakadémia megvalósításához szükséges intézkedésekről még nincs elfogadott kormány határozat."

©

Hogy hogyan lett az úszás Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központjából Hosszú Katinka Sportakadémia? Nem tudjuk, ahogy azt sem, mit takar a névváltoztatás Hosszú vállalkozása, az Iron Aquaticsra vonatkozóan. Az mindenesetre kérdéses, hogy a Mol által támogatott, a világkupán anyagilag is rendkívül sikeres, és különböző egyéb terméket értékesítő Hosszú és cége miért közpénzből kéne, hogy úszóakadémiát kapjon.

Egyébként az, hogy ma még nincs erről kormányhatározat, nem jelenti azt, hogy csütörtökön ne születhetne meg – mert akkor van kormányülés.

Csillebércen a Magyar Úttörőszövetség tulajdonában volt az egykori úttörőtábor, amelyben ma is számos vállalkozás működik. Az álam 350 millió forintot adott a csillebérci táborért, emellett a 24.hu úgy tudja, hogy kormányzati szinten további 7 milliárd forintot szánnak az úszóprojektre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!