szerző:
hvg.hu

Az LMP társelnöke korábban nem tartotta reálisnak, hogy a Jobbikkal koalícióra lépjenek, azonban a miskolci jelöltjük a szerda esti vitában ezt mondta.

Az LMP koalíciós kormányzásra készül, "annyira nem vagyunk elvakultak, hogy azt higgyük, egyedül le tudjuk váltani az Orbán kormányt" - mondta a Közös Ország Mozgalom miskolci vitafórumán az LMP-s jelölt, Csoma László. Erre megkapta a kérdést, kivel nem kötnének koalíciót.

Elsőre csak annyit árult el, van a színpadon olyan, akivel ezt kizárja, majd azt mondta, reméli, hogy a DK többet nem kap lehetőséget a kormányzásra. "Sikertelen kormányzásokat nem feltétlen szeretnénk életben tartani." Az LMP együttműködik bármelyik párttal, kivéve azokat, "amelyek az elmúlt 30 év alatt bebizonyították, hogy nem alkalmasak a bizalomra."

Itt a vitát vezető Gulyás Márton vissza is kérdezett, ez azt jelenti, hogy a DK-n kívül megvan a nyitottság a Momentum és Jobbik fele, mire Csoma azt mondta,

"ebben a formában igen."

Bár Vona Gábor Jobbik elnök már felvetette ezt a lehetőséget, az LMP társelnöke, Szél Bernadett korábban azt mondta, ennek nincs realitása. A másik társelnök, Hadházy Ákos ennél megengedőbben nyilatkozott a kérdésben, ő korábban arról beszélt, ez a téma csak a választás után lesz aktuális.

Fekete-Győr András Momentum elnök a hétfői vitán ígérte meg, ha a főváros 1-es választókerületben a jobbikos jelölt lenne a legesélyesebb kihívó, visszalépne a javára. A 4 évvel ezelőtti számok alaján erre azért nem nagyon kell számítani, a Jobbik ott bőven az országos átlag alatt szerepelt, nagyjából 7 százalékot ért el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!