szerző:
T. R.

Július 7-én, délután kettőkor találkoznak majd a felvonulók a Városligetben, onnan indul majd a tömeg a Kossuth térre. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy a felvonuláshoz útközben is tudjanak csatlakozni, tehát nem akarnak rendőrségi kordonokat.

A Pride mostani közlése szerint – az esemény Facebook-linkjét itt éri el –  „évről évre egyre láthatóbbak, egyre erősebbek és bátrabbak vagyunk. Együtt óriási rendezvénnyé tettük a Felvonulást. Évekkel ezelőtt csak álom volt a hatalmas tömeg, az egy hónapos fesztivál, és a szabad, kordonmentes felvonulás. A résztvevők, az önkéntesek, menetkísérők, adományozók és szervezők a kezdetektől mertek nagyot álmodni, és mertek lépéseket tenni érte. Lépéseket, amik önmagukban talán nem tűntek nagynak, de elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy ma itt legyünk.”

A felvonulás szóljon arról, hogy együtt megvalósíthatjuk az álmainkat. Az idén először egy hónapos Budapest Pride Fesztivál programjait civil szervezetek, informális csoportok, magánszemélyek állítják össze, Budapesten és több vidéki városban is. A Pride Hónap során osszuk meg egymással az álmainkat és fogjunk össze, hogy valóra váltsuk őket. Hívjuk fel a figyelmet olyan témákra, amikről a hétköznapokban nem esik elég szó.

Karlik Cintia, a Pride szóvivője a hvg.hu kérdésére most azt mondta, tavaly a kordonmentes felvonulást egy útvonal-módosítással tudták csak megoldani, ami miatt őt, aki a bejelentő volt először pénzbírsággal, majd figyelmeztetéssel büntettek. „A Helsinki Bizottság segítségével most az Alkotmánybíróságon támadjuk meg a döntést.”

Karlik szerint mivel a rendőrség a korábbi egyeztetések ellenére területlezárással készült, a „szabálysértés volt az egyetlen út, ami bebizonyította: lehetséges békésen és biztonságosan felvonulni kordonok nélkül. Egyértelműen látszott, hogy a rendőrség szakmailag tökéletesen képes a rendezvényt élő erővel biztosítani. A felvonulás értelmét veszíti, ha lezárt területen rendezzük meg, és közösségi szellemisége csak akkor valósulhat meg, ha az emberek szabadon csatlakozhatnak hozzá. Idén is mindent megteszünk érte, hogy ez ne maradjon álom; arra készülünk, hogy a rendezvényhez bárhol lehet majd csatlakozni.”

Korábban megírtuk, Conchita Wurst lesz az idei Pride sztárfellépője, az énekes  július 7-én lép fel Budapesten. „Mi idén is a szabadságra hangolunk, mert rendületlenül hiszünk benne. Hiszünk abban, hogy együtt képesek vagyunk megvalósítani az álmainkat. Tavaly sikerült kordonok nélkül, szabadabban felvonulni, idén bulizni is Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén fogunk!” – írták akkor a szervezők. Conchita Wurst a Budapest Parkban fog fellépni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!