szerző:
hvg.hu

A Fidesz gyengébb Miskolcon, mint négy éve, nem véletlen, hogy Orbán ott mondott egy hegyeset a romákra.

Választás 2018
Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.
Friss cikkek a témában

A Közös Ország Mozgalom megbízásából megmérték a jelöltek esélyeit a Miskolc 1-es választókerületben, ahol négy éve Csöbör Katalin (Fidesz) nyert. A Závecz Research által készített mérés – melynek eredményeit a 24.hu kapta – szerint Csöbör Katalin 39 százalékkal vezet, a második a jobbikos kihívó, Jakab Péter, a harmadik Debreczeni József 18 százalékkal. Őt követi az LMP 9, a Momentum 3 százalékon.

A Közös Ország Mozgalom szerint tehát kimondható, ha egy ellenzéki jelölt marad, van esély a győzelemre. Ha mindenki elindul, akkor jó eséllyel ismét Csöbör Katalin nyer.

Megnézték a különböző forgatókönyveket:

  • egy Jakab Péter–Csöbör Katalin meccs jobbikos győzelmet hozna, 52:48 százalék arányban
  • egy Debreczeni József–Csöbör Katalin párharc viszont Fidesz-győzelmet eredményezne, de nem túl nagyot: 56:44 százalék lehetne az eredmény.

A pártok támogatottságát is megmérték: a Fidesz 35, a Jobbik 27, az MSZP-P 14, a DK 8 százalékon áll a körzetben. Vagyis a Fidesz itt gyengébb, mint országosan, nyilván nem véletlen, hogy Orbán Viktor minden eddiginél durvább megnyilvánulásra ragadtatta magát a Csöbör Katalin melletti kampányban: a miskolci romákat is bevándorlónak nevezte.

A választókerületben folytatott vitáról itt írtunk.

Fizessen elő lapunkra! Most kedvezményesen juthat hozzá csomagunkhoz, amelyben a negyedéves előfizetés mellé megkapja Kornai János Látlelet című könyvét.