szerző:
hvg.hu

A közbeszéd középpontjában az utóbbi hetekben a visszalépések állnak, de a Republikon Intézet számításai szerint nincs szükség átfogó megállapodásokra a Fidesz kisebbségbe szorításához.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Friss kutatásában az intézet azt állítja, ez a megállapítás azért fontos, mert valószínű, hogy a legtöbb körzetben több ellenzéki jelölt is indul, ebben a helyzetben a kulcs a választói tudatosság: az, hogy a szavazók tudják-e, hol kinek van esélye a Fidesz legyőzésére.

Ha a választók akár csak kis része is átszavaz az esélyes jelöltre, a Fidesz az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet. A Republikon Intézet 51 választókerületet rendezett sorba a szerint, a baloldal vagy a Jobbik jelöltje kerülhet-e közelebb a Fideszhez – vagy előzheti meg a kormányoldalt, ezen körzetek megnyerése már bőségesen elég az abszolút többség megakadályozásához.

A Republikon a támogatottsági adatokból és az egyes választókerületek 2014-es eredmények alapján képzett területi súlyaiból indult ki. Az elemzés kulcsa annak feltételezése, hogy a választók visszalépés nélkül is tudatosan átszavaznak az esélyesebb jelöltre, amit több kutatóintézet – például az IDEA Intézet vagy a Závecz Research – is mért.

A Republikon Intézet számításai szerint – ahogy az a Közös Ország Mozgalom kutatásaiból is látszik – Budapesten minden választókerületben a baloldali jelölt esélyesebb, vidéken pedig 16 helyen a baloldali, 7 helyen a Jobbik jelöltje esélyesebb a Fidesz legyőzésére. 10 választókerületben a baloldali jelöltnek, valamint a Jobbik jelöltjének is van esélye legyőzni a kormánypárt jelöltjét, ezek mind vidéken találhatók.

Összességében 34 olyan körzet van, ahol a baloldal lehet esélyes a mandátumszerzésre, ezek jelentős része Budapesten, illetve nagyvárosokban (például Szeged, Pécs, Szombathely) található. A lista elején olyan körzetek találhatóak, amelyekben a baloldal a négy évvel ezelőtti választáson is győzni tudott (például a 13. kerületi központú Budapest 07-es EVK vagy a Szeged egy részét lefedő Csongrád 01-es):

 

©

Vona Gábor pártja kisebb településekből álló választókerületekben lehet esélyes a Fidesz legyőzésére:

 

©

A háromesélyes körzetek vegyes képet mutatnak abból a szempontból, hogy egy részük nagyvárosokban (például Miskolc, Nyíregyháza), egy részük viszont kisebb településeken található (például Kazincbarcika, Ózd), többsége az ország keleti felén:

 

©

A Republikon Intézet végül azt is modellezte, mi történne akkor, ha a választók felismerve az esélyes jelölt személyét, átszavaznának az általuk esélyesebbnek tartott jelöltre. Ha a jelen anyagban vélelmezett átszavazások megvalósulnak, a Fidesz többsége komoly veszélybe kerül. Az átszavazások elsődleges nyertese a baloldal lehet – ahogyan annak elmaradása is a baloldalnak árt leginkább. Döntő fontosságú ebből a szempontból Budapest, ahol a baloldal – a kisebb pártokkal együtt – egyértelmű többségben van.

A Republikon Intézet részletes kutatását itt találja.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!