szerző:
hvg.hu

A szombati tüntetés megszervezői nem állnának le, polgári engedetlenségi mozgalmon gondolkodnak.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Minden hétvégén tüntetni akarnak a kormány ellen a szombati tüntetés szervezői - mondta Homonnay Gergely a HírTV-nek. Azt már a hvg.hu-nak is elárulták, itt egy tüntetéssorozat jön, de a részletekről akkor nem beszéltek. Volt, aki egy polgári engedetlenségi mozgalom megalapítását is emlegette távlati célként, ezt most Homonnay hivatalosan megerősítette.

Szombaton Budapest mellett a többi között Párizsban, Londonban, Brüsszelben, Berlinben, Dublinban, Lisszabonban és Lengyelország több városában tüntenek. Itthon Győrben, Nyíregyházán, Debrecenben és Pécsen tüntetnek szombaton, a Kossuth térivel egy időben.

Budapesten a tüntetés hét szervezője közül négyen beszélnek: a netadós tüntetésről ismert Gulyás Balázs, a főszervező Lányi Örs, Homonnay Gergely, illetve Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője.

Felszólal az ex KDNP-s Lukácsi Katalin is.

Színészek videóüzenetet küldenek, Homonnay Facebook oldalán Hernádi Juditról látni egy képet, felvétel közben. Az esemény Facebook oldalán 34 ezren jelezték részvételüket, 81 ezer ember érdeklődik iránta. A szervezők szerint a demonstrálók nagyjából fele vidéki. Több városból busszal jönnek majd - láttunk ilyen bejegyzést jobbikoknál például, de úgy tudjuk, Hódmezővásárhelyről is busszal viszik az érdeklődőket.

A tüntetés milliós tétel, a pontos összeget nem tudni. A demonstrálók az Operától vonulnak majd, a színpad a Kossuth téren lesz.

A vonulás miatt több út ideiglenesen le lesz zárva, ebben a cikkünkben van egy térkép. A tüntetők első sorban a szavazatok újraszámolását követelik, illetve a választójogi törvény átalakítását. A kérdés, hogy a szervezők által várt több tízezer tüntetőtől beijed-e Orbán, vagy a vasárnap elnyert kétharmad után beint nekik.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Windisch Judit Itthon

Készül a gigatüntetés: Orbán beint vagy beijed?

A szavazatok újraszámlálását, a választási törvény átírását és demokráciát követel majd az előzetes becslések alapján több tízezer ember szombaton a fővárosban. A választási eredmény miatt ledöbbent szervezők azt ígérik, ez csak a kezdet, és azt mondják, tanultak az elődök hibáiból. A CEU tüntetések óta nem látott tömeg lehet az utcán szombaton.