szerző:
hvg.hu

Legalábbis ezt a verziót támogatja a főpolgármester által felállított, a gát nyomvonalát vizsgáló szakmai grémium. A véleményt a jövő héten tárgyalja a fővárosi közgyűlés.

Tavaly decemberben döntötték el Tarlósék, hogy egy szakmai grémiummal vizsgáltatják meg, hogy a korábban a főváros által támogatott, közvetlenül a part mentén vezetett, vagy annál távolabb, a civilek által preferált Nánási–Királyok útja mentén, vagy esetleg máshol építsék meg a Római-partra tervezett védművet.

A szakmai testület mostanra döntött az ügyben – ugyan nem hozott egyhangú döntést, azonban a többség a védvonalat a Duna-parton, de a kerítések mentén, azaz nem az ártéri fák vonalában javasolja felépíteni. Ezt az állásfoglalását viszik a jövő szerdára összehívott rendkívüli fővárosi közgyűlés elé Tarlósék.

Ez tehát változás a korábbiakhoz képest, hiszen nem a közvetlenül a part menti, és nem is a Nánási–Királyok útja menti verzió győzedelmeskedett, hanem a harmadik, korábban Bús Balázs óbudai polgármester által felvetett köztes megoldás érvényesült. Figyelemre méltó, hogy a Duna-partra tervezett nyomvonalat egyöntetűen elvetette a szakmai bizottság.

Úgy tudjuk, a parton a kerítésvonalra, és a Nánási–Királyok útja mentén építendő gát terveinek elkészítését egyaránt elrendelte a főváros. Az előterjesztésből ugyanis az derül ki, hogy kettős árvízvédelmet terveznek a Rómain, azaz a kerítésvonali mellett a Nánási út–Királyok útja mentén egy kiegészítő védelemi vonalat is építenének.

A gát-párti Római-partért Egyesület Facebook-oldalán már korábban kiborult az elképzelésen. Azt írják: a Tarlós István által felállított áltudós bizottság "egy kretén terv alapján" a parti tulajdonosok kerítésének vonalán méteres betonfalat húzva 80 ingatlan 23 ezer négyzetméterét akarja kisajátítani.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!