szerző:
hvg.hu

Különböző szabálysegések miatt most összesen 85 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a sokat kritizált magyar fapados busztársaságot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint az Orangeways járatait meghirdető különböző cégek többszörösen is jogsértő magatartást tanúsítottak: a járatokat üzemeltető vállalatok (a PIVOT-CONSULTING Kft., a WEST BLOCK Zrt., az Orangeways Hungária Kft. és a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt.) nem rendelkeztek ugyanis buszjáratok üzemeltetéséhez szükséges engedélyekkel, ezért nem is folytathattak volna személyszállítási tevékenységet. A négy cég közül kizárólag az Orangeways Hungária Kft. rendelkezett a megfelelő papírokkal, ők is csak a Budapest–Krakkó-útvonalon, 2017. június 8 és szeptember 20-a között.

A GVH szerint az Orangeways név alatt futó járatokat üzemeltető cégek nem adtak továbbá megfelelő tájékoztatást a www.orangeways.com honlapon jogszabályban előírt adatról, illetve nem tájékoztattak a járatok pontos indulási helyéről, az Orangeways hálózatot üzemeltető vállalkozások nevéről, elérhetőségéről, főbb cégadatairól, sem a honlapjukat üzemeltető vállalkozásról.

A versenyhivatal szerint a vállalkozások különböző jogsértéseiknek köszönhetően tettek szert jegyértékesítési bevételekre. A jogsértésekért összesen több mint 85 millió forint bírságot szabtak ki a vállalkozásokra, súlyosbító körülményként értékelték, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott.

A GVH továbbá megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, így ha az Orangeways nem fejezi be ezen tevékenységeit, külön határozatban fogják kötelezni honlapjuk tárhelyszolgáltatóját az eredeti határozat végrehajtására.

Az Orangeways néven futó buszokról rengeteg panasz keringett az interneten többek között SMS-ben vagy szó nélkül, sokszor az utolsó pillanatban törölt járatok miatt, illetve sokan panaszkodtak az utasellenes bánásmódra is.

A GVH tavaly ideiglenes intézkedésként megtiltotta a cég honlapján a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, és kötelezték az orangeways márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy az erre vonatkozó tartalmat töröljék honlapjukról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!