szerző:
hvg.hu

A most piacon lévő androidos telefonok döntő többsége átvette a jubileumi iPhone szembetűnő újítását, az érzékelőkkel felszerelt kis „szigetet”, amelyet a szakma notch-nak nevez. Bár a gyártók egy része megoldotta, hogy a sokak szerint zavaró pont kikapcsolható legyen, néhányaknál nincs lehetőség ilyesmire. Egy most megjelent app szerencsére nekik is megoldást kínál.

A jubileumi iPhone-on helyet kapó notch, vagyis az érzékelőkkel ellátott kis bevágás alighanem sokáig megmarad még a felhasználók emlékezetében, annál is inkább, hiszen az Apple megoldását ezt követően szinte valamennyi gyártó leutánozta, köztük a Huawei, az LG és az Asus is. Annyira, hogy mára csaknem kihívássá vált felismerni az egyes gyártók mobiljait, ennyire egységes most ugyanis a kínálat:

©

A hirtelen divatelemmé vált megoldás azonban úgy tűnik, hanyatlóra sorsra jut, az iPhone esetében legalábbis egyre több jel utal arra, hogy az Apple elhagyja azt, az érzékelőket pedig a kijelző alá rejti majd későbbi telefonjaiban – hacsak nem találnak ki addig valami ennél is korszakalkotóbb dolgot.

Egy-egy trükkel persze már most is eltüntethető a kijelző tetején lévő kis „hiba”, de ez eddig csak az iPhone-okon működött, használható megoldás hiányában az androidosok kénytelenek voltak vele együtt élni – egészen eddig a pillanatig, egy, az XDA Forum egyik tagja által fejlesztett alkalmazás ugyanis gombnyomásra száműzi a sokak által zavarónak talált szigetet a képernyő felső részéről. Mindezt ráadásul teljesen ingyen, bármilyen androidos készülékről.

©

A Play Store-ban elérhető Nacho Notch – Notch Hider telepítése után semmi mást nem csinál, mint a notch sávjában található részt egyszínű fekete panellé változtatja, azt a látszatot keltve, mintha valóban eltüntettük volna az elemet. A telefonjukat döntött módban használók számára külön jó hír, hogy az app nem igényel extra beállítást, eldöntve is ugyanúgy elrejti a notch-ot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!