szerző:
hvg.hu

Az arcfelismerést használó technológia nem egy területen mutatta már meg előnyeit. Most épp a kínaiaknál vizsgázik kitűnőre: egy több tízezer érdeklődőt vonzó koncert résztvevői között sikerült azonosítania egy körözés alatt álló személyt, emberi beavatkozás nélkül.

A kínai hatóságok jó ideje komoly potenciálként tekintenek az arcfelismeréses technológiára. Néhány hónapja a csengcsoui rendőröket például olyan napszemüveggel látták el, amellyel viselője ránézésre képes kiszúrni a körözés alatt álló személyeket. A valós időben működő, mesterséges intelligenciával megtámogatott technológia a rendőrségi adatbázist felhasználva „tapogatja le” akár az éppen szemben sétáló embert is. Ha pedig egyezést talál, nyomban riasztja a hatóságokat.

A rendszer bár nem először vizsgázott kitűnőre, alighanem egy mostani eset döbbentette rá az egyenruhásokat is, milyen hatékony „fegyver” van a kezükben: a technológiának hála egy közel 60 ezres tömegben sikerült felismerni egy gazdasági bűncselekmények miatt a rendőrség látóterébe került személyt.

©

A The Next Web beszámolója szerint az eset a délkelet-kínai Nancsang városában történt, oda látogatott el feleségével és több barátjával a csak Aóként azonosított 31 éves férfi. Amikor a koncert elkezdődött, az Aóhoz egyszer csak odalépett egy rendőr, majd közölte vele, hogy a rendszer megjelölte őt, ugyanis körözés alatt áll, ezért most őrizetbe veszi. A férfit a China Dailyben közölt rendőrségi nyilatkozat szerint valósággal sokkalta a dolog, annyira ledöbbent, hogy szóhoz sem jutott.

Persze nem varázslatról (és ezzel együtt nem is megnyugtató dologról) van szó, hiszen a Kína publikus részein működő kamerarendszerek minden városlakót pásztáznak, csak eddig 170 millió ilyen eszközt telepítettek. Így a mesterséges intelligenciával kiegészített technológia lényegében szünet nélkül, éjjel-nappal lesi az embereket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!