szerző:
hvg.hu

Hogy elejét vegye a meztelen fotókkal való netes visszaéleseknek, a Facebook azt kéri a felhasználóktól, küldjenek magukról meztelen felvételeket. A cég ezután egy digitális jellel látja el a beküldött anyagokat, ami elviekben megakadályozza majd, hogy az egyénről újabb képek kerüljenek ki a közösségi oldalakra és így a világhálóra.

Az online zaklatás legdurvább formája, a bosszúpornó komoly probléma a tinédzserek és huszonévesek körében, ilyen eset már Magyarországon is borzolta a kedélyeket, és azóta az is kiderült: minden harmadik magyar gyereket érinthet az online zaklatás. A bosszúpornó esetében az egyik fél közzéteszi a neten (sokszor éppen a Facebookon) a korábbi együttlétek alkalmával készült meztelen felvételeket.

A hasonló problémák mindeddig nagyon nehezen voltak kezelhetők, hiszen a felkerült képet vagy képeket kizárólag törlés útján lehetett eltüntetni a közösségi oldalakról. Jól tudják ezt a Facebooknál is, ezért még tavaly ősszel kitalálták, hogy bekérik a felhasználóktól a meztelen fotóikat, mára pedig már több országban is aktiválták az erre szolgáló felületet. A furcsa kérés a prevenciós technikával járó védelem egy fontos eleme, a beküldött képeket ugyanis digitális ujjlenyomattá alakítják át. Általa elviekben semmilyen, a felhasználót ábrázoló kompromittáló fénykép nem fog megjelenni a Facebook és a cég tulajdonába tartozó szolgáltatások felületén, mert feltöltés esetén a rendszer automatikusan blokkolja azokat. Mindegy, honnan vagy melyik fiókról próbálják meg elérhetővé tenni, akkor sem.

A Facebook és a bosszúból terjesztett meztelen fotók ellen régóta küzdő, Revenge Porn Helpline közös projektje. A beküldött képeket a Facebook ígérete szerint egy speciálisan erre a feladatra grundolt, ötfős csapat fogja látni, kizárólag addig, amíg a már említett digitális jellé át nem alakítják. Ezután a forrásfájlként használt fotókat törlik, és csak az abból kinyert adatot tárolják el. Érdekes kezdeményezés, ha azt nézzük, hogy épp a nem megfelelő adatkezelés miatt rángatták egyebek mellett az Európai Parlament elé is Mark Zuckerberget.

A funkciót első körben Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában vezették be, de egy ideje már az Egyesült Királyságban élőknél is működik. Mivel már a negyedik országban tették elérhetővé, így biztosan eljut majd hozzánk is, de a hazai aktiválás időpontjáról még nincsen információnk.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

583 000 000 felhasználót törölt le a Facebook

Fennállása óta először osztotta meg a nyilvánossággal a Facebook, mennyi olyan posztot, illetve valótlan profilt távolítanak időnként az oldalról, amelyek sértők a cég szabályzatára nézve. Döbbenetes számadatok következnek, pedig csupán néhány hónapnyi takarítómunkáról van szó.