szerző:
hvg.hu

Növekvő geopolitikai bizonytalanság, borúlátó világgazdasági kilátások, csökkenő optimizmus – így látják a 2016-os évet a cégvezetők a világban, kivéve a magyarok, kivételesen ugyanis ők az optimisták.

A tavalyi 37 százalékhoz képest a cégvezetők alig több mint negyede számít a világgazdasági növekedés bővülésére az idén, 23 százalékuk pedig egyenesen visszaesésre számít – derül ki a PwC éves Globális Vezérigazgató Felméréséből.

A megkérdezett cégvezetők alig több mint egyharmada volt nagyon bizakodó saját cége jövő évi növekedési kilátásait illetően, ami az előző évi értékhez viszonyítva 4 százalékpontos csökkentést jelent. A felmérésben részt vevők kétharmada szerint vállalatuknak ma több fenyegetettséggel kell szembenéznie, mint három évvel ezelőtt, és alig több mint egynegyedük számít a globális gazdasági növekedés bővülésére a következő 12 hónapban. Elsősorban a kínai gazdaság egyensúlyának helyreállítása, a nyersolaj árának esései, valamint a geopolitikai biztonsági aggályok miatt nőtt a világgazdaság kilátásai miatti aggodalom. A legoptimistább régió a Közel-Kelet, de ott is csak a cégvezetők  34 százaléka számít növekedésre. A kínai cégvezetők közel egyharmada számít arra, hogy lassul idén világgazdaság növekedése.

A válaszok szerint 2016-ban a legjelentősebb növekedési célpontok az Egyesült Államok, Kína, Németország és az Egyesült Királyság. A tíz legjelentősebb növekedési célpiac között Indonézia és Ausztrália helyét átvette Mexikó és az Egyesült Arab Emirátusok van.

A több mint 1400 cégvezető részvételével készült felmérés eredményeit még a Davosi Világgazdasági Fórum nyitó napján hozták nyilvánosságra.

©

Hasonló borúlátás jellemzi a vezetőket, ha a saját cégükről van szó, csak 35 százalékuk „nagyon bizakodó” az idei várható eredmények kapcsán. Az általános pesszimista hangulattal szemben csak az indiai, a spanyolországi és a romániai cégvezetők körében tapasztalható némi optimizmus. A legnagyobb változás a tajvani cégvezetőknél jelentkezett, akik közül mindössze 19 százalék nagyon bizakodó a tavalyi 65 százalékhoz képest megdöbbentő esést jelent.

A Magyarországi Vezérigazgató Felmérés adatainak feldolgozása nemrég kezdődött, az eredményeket márciusban mutatják be, de az már látható, hogy a magyar vezetők mind a globális növekedésben (54 százalék), mind a saját egy évre vetített növekedésükben (39 százalék nagyon bizakodó, további 45 százalék bizakodó) optimistábbak más országokban élő kollégáiknál.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!