szerző:
hvg.hu

Előbb elferdítette a Facebookon a hvg.hu egyik cikkének címét, majd felszólításunkra törölték a Facebook-bejegyzését, végül kikérte magának, hogy hamisított volna.

Miközben a Jobbik közleményben ment neki a Hajnali láz című filmet jegyző Gárdos Péternek, a rendező apjának, Gárdos Miklósnak, a Magyar Nemzeti Filmalapnak, illetve mindezek ürügyén Hóman Bálint-ügyben a kormánynak, Dúró Dóra jobbikos parlamenti képviselő saját Facebook-oldalán, illetve honlapján rátett az egészre egy lapáttal. Az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke ugyanis a közösségi oldalon hosszú posztot írt ugyanebben a témában, majd illusztrációként csatolta a hvg.hu 2014-ben készült interjúját Gárdos Péterrel.

Cikkünk címe eredetileg az, hogy "Nem beszélt arról, hogy hullákat kellett égetnie" – interjú Gárdos Péterrel , ezt azonban Dúró Dóra kevésnek érezhette, az anyag címét ugyanis a facebookos publikálás során egyszerűen átírta, oldalán tehát az így jelent meg: Gárdos Miklós: bűnözők és prostituáltak vettek részt az ’56-os forradalomban. (A Facebook egy cikk posztolásakor ugyanis erre lehetőséget ad.)

©

Szerkesztőségünk ezt követően levélben kereste meg a képviselőt, és jelezte: a képviselő posztja azt a látszatot keltette, hogy az általa adott címet a hvg.hu adta, ami értelmezésünk szerint súlyos hamisítás. Egyben felszólítottuk, hogy törölje a posztokat, ellenkező esetben kénytelenek leszünk az ügyet jogi útra terelni, és így elérni a törlést.

Percekkel később Szávay László aláírással egy gmail.com-os címről kaptunk választ, amelyben jelezték: köszönik az észrevételt, a kért változtatást hamarosan átvezetik a Facebook-oldalon. Röviddel később azután a poszt valóban eltűnt, szerkesztőségünk pedig ezzel az ügyet lezártnak tekintette, úgy döntöttünk, így a történetet meg sem írjuk.

Ez így is lett volna, ha újabb néhány perc múlva nem jelenik meg újabb poszt Dúró Dóra Facebook-oldalán, ahol a kulturális bizottság elnöke már arra panaszkodott, hogy a hvg.hu perrel fenyegette meg, amiért "a Facebook által kínált lehetőséggel élve egy cikke kapcsán kifejtettem, hogy tulajdonképpen ki is volt Gárdos Miklós, a Hajnali láz 'főhőse'". Hosszas eszmefuttatásában a többi között a "leghatározottabban" visszautasítja, hogy hamisított volna, például azért, mert "a Facebook maga biztosítja arra a lehetőséget, hogy átemelt tartalmak címét – mintegy saját véleményt megfogalmazva – meg lehessen változtatni".

Arra, hogy ezt a címváltoztatást ő az eredeti posztban nem jelezte, a képviselő nem tért ki, újabb posztját inkább Rákosi Mátyás fényképével illusztrálta, mondván: Egykor az ő "baloldali lapjainál" szorgoskodott Gárdos Miklós, egy másik mai pedig nem szívesen ír erről...

Magunk részéről a képviselő eljárását nem kommentálnánk a továbbiakban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!