szerző:
hvg.hu

Japán északi részén csak azért nem zártak be végleg egy vasúti megállót, hogy mindennap fel és leszállhasson a közelben lakó tizenéves diáklány.

Három éve már csak kétszer áll meg a vonat a Japán gyéren lakott északi részén lévő Kami-Sirataki megállóban: reggel felveszi az onnan induló középiskolai diákot, délután pedig leteszi őt. A vonatokat üzemeltető Hokkaido vasúttársaság 2012-ben végleg be akarta zárni a gyakorlatilag használaton kívül lévő állomást, ám végül a cég vezetői úgy döntöttek, addig megáll a vonat Kami-Siratakiban, amíg a meg nem nevezett lány idén nem fejezi be gimnáziumi tanulmányait.

©

Miközben az internetes kommentelők dicsérték a vasúti társaságot, a történetből az is kiderül, hogy Japán nem igen tud mit kezdeni az egyre inkább elnéptelenedő Észak-Hokkaidóval: a népesség az átlagosnál gyorsabban fogy, mivel alig van munkalehetőség a környéken. Az előrejelzések szerint Japán népessége 2060-ra harmadával csökken, s 85 millióra zsugorodik, s a falusi lakosság folytatja a városokba való tömeges beköltözést. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!