szerző:
hvg.hu

Az iraki légierő által végrehajtott csapásban meghalt az Iszlám Állam (IS) élén álló Abu Bakr al-Bagdadi helyettese – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.

Az amerikai hadsereg főparancsnokságának közlése szerint Asszi Ali Mohamed Nasszer al-Obeidi a nyugat-iraki és kelet-szíriai IS-erőket vezette, s az iraki légierő a szíriai-iraki határ közelében lévő Barvana városban végzett a szélsőséges iszlamista szervezet magas rangú vezetőjével.

 

©

Al-Obeidi korábban Szaddám Huszein iraki elnök elit alakulatában, a Köztársasági Gárdában jutott tábornoki rangig, s az iraki diktátor bukása után csatlakozott az iszlamistákhoz. Az amerikaiak egyszer elfogták, akkor a hírhedt iraki Abu Ghraib  börtönben tartották fogva.


Az utóbbi hetekben az amerikai és iraki erők legalább tíz magas rangú IS-parancsnokkal végeztek, s egyikük kapcsolatban állt a novemberi párizsi terrorakciókat kitervelő és végrehajtó csoporttal is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!