szerző:
MTI

Egy török katonai beavatkozás titkos előkészületeire utaló jeleket figyelt meg az orosz védelmi minisztérium Törökország és Szíria határán, több átkelőhelyen - közölte Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"Komoly okunk van feltételezni, hogy Törökország fokozott ütemben készül egy katonai beavatkozásra a Szíriai Arab Köztársaság szuverén államának területén" - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője. 

Felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón bemutatott, állítása szerint a határátkelőkről készült felvételek egyikén látható munkálatokra. Elmondása szerint az átkelőket kiszélesítik, amit háborús időkben szokás csinálni, hogy gyors mozgást tegyenek lehetővé a beavatkozó fegyveres erők katonai konvojai és járművei számára. 

A török-szíriai határon erre "jelenleg több mint elég példa van", köztük a fegyveres egységek és haditechnikai eszközök jelenléte - fűzte hozzá. 

Konasenkov emellett - egy másik felvételt mutatva - kijelentette azt is, hogy a szíriai Szarmada és a török Reyhanli közötti átkelőn keresztül Törökország éjszakánként fegyverekkel látja el a felkelők kezén lévő Aleppó és Idlíb városokat. A szóvivő szerint az Egyesült Államok és a NATO képviselői ezeket a szállítmányokat "humanitárius konvojoknak" nevezik. Hozzáfűzte, hogy Törökországban börtönbe kerülnek azok az újságírók, akik megpróbálják kifürkészni, mi van a Szíriába tartó török teherautókon. Ezzel a tábornok a török Cumhuriyet kormánybíráló napilap két újságírójára utalt, akiket a török hatóságok letartóztattak, miután olyan felvételeket tettek közzé, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a török hírszerzés Szíriába irányuló fegyverszállításokban működött közre. 

Eközben a szíriai humanitárius válság enyhítésére Londonban összehívott nemzetközi konferencián Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kijelentette, hogy azok, akik támogatják Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, ugyanolyan háborús bűncselekményeket követnek el, mint az Iszlám Állam.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!