szerző:
MTI / hvg.hu

Sikerült azonosítani a Brüsszelben öngyilkos merényletet elkövető két férfit – egy testvérpárról van szó.

A belga hatóságok azonosították a keddi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényletek elkövetőit: a rendőrség által el-Bakraui néven ismert két fivérről van szó – jelentette szerdán az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati adó.  

Bár elsőként arról volt szó, hogy mindkét testvér a reptéren követett el öngyilkos merényletet, de később az RTBF arról számolt be, hogy Ibrahim a reptéren, Khalid pedig a metróban robbantotta fel magát.

©

A két testvér, a 27 éves Khalid és a 30 éves Brahim el-Bakraui Brüsszelben élt, és bár korábban meggyűlt a bajuk a rendőrséggel különböző bűncselekmények miatt, de korábban nem volt közük terrorizmushoz.

A Derniere Heure belga lap azt írja, Brahimot 2010 októberében elítélték, mert egy kalasnyikovval rálőtt a rendőrökre, amikor egy társával együtt kirabolt egy pénzváltót. Akkor 9 évre ítélték. 2011-ben Khalidot ítélték el öt évre autórablásért.

A lap úgy tudja, a testvérek egyike, Khalid hamis személyazonossággal bérelt egy lakást Brüsszel egyik elővárosában, Forestben. A lakásnál a múlt héten lövöldözés tört ki egy rendőrségi razzia során, ismeretlenek kalasnyikovokkal lőttek a rendőrökre, közülük négyet megsebesítve, majd sikerült elmenekülniük. Ez a bérelt lakás lehetett a tavaly novemberi terrortámadások főszervezőjének, Salah Abdeslamnak a búvóhelye az utóbbi hónapokban. Őt a rendőrség múlt pénteken fogta el.

A két fivér harmadik társa a Derniere Heure belga lap szerint a 25 éves Najim Laachraoui volt, akiről mint korábban megírtuk, Salah Abdeslam egyik társa volt és Budapesten keresztül tért vissza Szíriából, Ausztriába a Soufiane Kayal álnéven lépett be.

Percről percre tudósításunkat a brüsszeli eseményekről itt olvashatják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!